На 76-годишна възраст си отиде големият театрален и филмов актьор

...
На 76-годишна възраст си отиде големият театрален и филмов актьор
Коментари Харесай

Отиде си големият актьор Стефан Данаилов

На 76-годишна възраст си отиде огромният сценичен и кино артист Стефан Данаилов. Той е умрял тази заран в 00.15 ч., оповестиха от Военномедицинска академия на Българска телеграфна агенция.

В последните години той страдаше от паркинсон и сърдечни проблеми, а преди време претърпя онкологично заболяване. През лятото след рухване Данаилов се подложи на интервенция на тазобедрената става. В началото на този месец артистът беше признат във ВМА поради белодробен проблем.

Данаилов до последно играеше в театъра - участваше в постановката " Актрисата " от Питър Куилър в Народен спектакъл " Иван Вазов ". В последните години той се появяваше по малкия екран в сериалите " Фамилията ", " Стъклен дом " и " Столичани допълнително ". Данаилов преподаваше в НАТФИЗ, където студентите смятаха за чест да бъдат направлявани от него, и беше прочут всред тях като " Мастера ". Той пое осмия си клас през 2016 година.

Стефан Данаилов е роден на 9 декември 1942 година в София. Когато влиза в казармата, харесва униформата на отзован от флота боец, и самият желае да отиде във флота, само че по този начин и не го прави. Всъщност не е мечтаел да бъде моряк, само че обича морето през целия си живот - харесва му, че то е намерено, а планините някак го подтискат.

Открива специалността на артиста още на 14-годишна възраст, когато се снима във кино лентата " Следите остават " (1956 г.). Въпреки това в началото счита да следва история, преди артистът Иван Кондов - тогава брачен партньор на сестра му, да го убеди да учи във ВИТИЗ ( бел. ред. - в този момент НАТФИЗ). Попада в класа на Стефан Сърчаджиев, който почива по време на втората година на неговото следване, по тази причина класът е стихотворец от Методи Андонов и проф. Атанас Михайлов.


След завършването си интензивно играе в театъра и в киното, а голямата му популярност идва, когато е едвам на 27 година с ролята на майор Деянов в телевизионния сериал " На всеки километър ". Години по-късно отбелязва, че славата е нещо изменчиво и ясно осъзнава, че в никакъв случай няма да доближи същата популярност, колкото по времето на този сериал. Сред най-известните филми, в които взе участие, са " Инспекторът и нощта ", " Дами канят ", " Черните ангели ", " Топло ", само че самият най-вече цени ролята си в " Иван Кондарев " на режисьора Никола Корабов по едноименния разказ на Емилиян Станев.

От 1979 година е част от трупата на Народния спектакъл, където прави десетки запаметяващи се функции. Член е на Българска комунистическа партия от 1975 година и е секретар на първата партийна огранизация в Народния спектакъл. Вероятно заради това след 1989 година би трябвало да се потвърждава отначало. Тогава играе в италианския сериал " Октопод ", който го прави прочут и отвън България.Стефан Данаилов е дълготраен народен представител от Българска социалистическа партия и се възприема като едно от обичаните лица на социалистите. Често той е влизал в ролята на обединител след вътрешнопартийни разправии, в това число и при напрежението поради съревнованието за лидерския пост през 2016 година, когато Корнелия Нинова завоюва пред Михаил Миков. Тя го направи и зам.-председател на Българска социалистическа партия.

Друга " роля " на Данаилов е на " дърпащия " поддръжка за партията. Той бе претендент за вицепрезидент на Българска социалистическа партия на изборите през 2011 година, когато Ивайло Калфин загуби с дребна разлика пред Росен Плевлениев. Актьорът бе ръководител на инициативния комитет, който издигна Румен Радев за президент през 2016 година

Стефан Данаилов бе министър на културата от 2005 до 2009 година в кабинета на тройната коалиция
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР