На 76-годишна възраст почина астрофизикът Стивън Хокинг. Почит към неговия

...
На 76-годишна възраст почина астрофизикът Стивън Хокинг. Почит към неговия
Коментари Харесай

Напусна ни един от най-гръмките умове*

На 76-годишна възраст умря астрофизикът Стивън Хокинг. Почит към неговия величествен принос в науката показаха както водещи учени и научни организации и университети от целия свят, по този начин и доста международни водачи.

През 60-те Хокинг, дружно с математика Роджър Пенроуз стават международно известни с теорията им за Големия гърмеж и разширението на Вселената. Хокинг е създател и на доста други значими теории и открития.

Той е умрял добродушно тази нощ в дома си в Кеймбридж. Едва 22-годишен, той е диагностициран с рядко невронно заболяване, което го приковава на инвалидна количка. „ Въпреки че тялото ми е с лимитирани благоприятни условия, мозъкът ми е свободен да изследва Вселената, да се върне до началото на Времето и до черните дупки”, споделя той.

Целият си живот прекарва в очакване на гибелта, само че без да се плаши от нея: „ Няма граници пред човешкия разум. Когато загубим фантазиите си, тогава умираме”.

Професор Хокинг е прочут с проучванията за черните дупки и относителността. Автор е на няколко известни научни книги, измежду които " Кратка история на времето ", продадена в 10 милиона екземпляра. Необичайно ексцентричното му мислене го прави известен по целия свят.

Ученият даже става воин в паметната анимация Семейство Симпсън. Животът и достиженията на огромния академик са пресъздадени във кино лентата " Теорията на всичко " от 2014 г.с Еди Редмейн в основната роля.

Световните учени и Холивуд отдават респект към Хокинг. НАСА излезе с публична позиция: „ Неговите теории отключиха галактика от благоприятни условия, които ние и светът да изследваме. Продължавай да летиш като Супермен в изискванията на микрогравитация, както самичък предложи на астронавтите на Международната галактическа станция през 2014 година "

Хокинг беще няколко пъти гостуваща звезда в хитовия ефирен сериал „ Теория за Големия взрив”. Екипът на продукцията написа: " За нас беше чест той да гостува в предаването. Благодарим ти, че въодушевяваше нас и целия свят. "

Да срещнеш Стивън Хокинг

До последно Стивън Хокинг е шеф на групата по гравитационна физика в Кеймбриджкия университет. Научната общественост в града е потънала в тъга. Отворени са съболезнователни книги. Това споделя Деян Михайлов – докторант в университета.

„ Денят, в който Стивъм Хокинг е умрял – 14 март, е и рождената дата на Алберт Айнщайн, който при започване на предишния век сложи основите на дял от физиката, към който Стивън Хокинг е направил извънредно огромен принос”, отбелязва Михайлов.

Докторската му дисертация е на тематика " Изследване на ранната галактика с гравитационни талази ". Имал е шанса неведнъж да се среща със популярния академик: „ Помня, че той ме попита каква е моята тематика, моите научни проучвания и за какво желая да се занимавам с това в дълготраен проект. Отговорих му това, което мисля – че знанието за историята на вселената е извънредно значимо за напредъка на човечеството и да прекарам част от младостта си в проучване навръх тези научни проблеми”.

Деян Михайлов дефинира Хокинг като „ и човек, който се интересува извънредно доста от околните си, който се грижи не само за напредъка на науката, само че и на човечеството като цяло”.

*”Тихите хора имат най-гръмки умове” е житейска мъдрост, която постоянно е приписвана точно на Хокинг, който можеше да приказва само благодарение на компютър.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР