На 76 години почина легендарният атлет и олимпийски медалист Дик

...
На 76 години почина легендарният атлет и олимпийски медалист Дик
Коментари Харесай

Почина легендарният атлет Дик Фосбъри

На 76 години умря именитият спортист и олимпийски медалист Дик Фосбъри, оповестяват международните организации.

Фосбъри е американски играч по скок на височина. Той е считан за един от най-влиятелните спортисти в историята на леката атлетика. Печели златен орден на Олимпийските игри през 1968 година

Преди появяването на Фосбъри състезателите по скок на височина нормално се пробват да преодолеят летвата, употребявайки техниката " разтягане ", при която те се изправят с лице напред, до момента в който се пробват да завъртят тялото си по средата на скока над летвата, съобщи Агенция Франс Прес.

Фосбъри обаче прекатурва общоприетите схващания с новия си метод, който става вечен като техниката " Фосбъри " и до през днешния ден остава стандарт, употребен от елитните състезатели по скок на височина. Това е и техниката, която Стефка Костадинова употребява, когато слага международния връх от 2,09 m на Световното състезание в Рим през 1987 година, който към момента не е усъвършенстван.

През 2010 година Стефка Костадинова и Дик Фосбъри се срещнаха на олимпийските зимни игри във Ванкувър.

Вместо да нападна летвата с глава, високият 193 см Фосбъри прави дъга към летвата при разбега си, след което потегля обратно и " прескача " летвата. Възползвайки се от повдигнатите и по-меките места за приземяване по това време, той захожда към летвата с рамената напред, огъвайки гърба си и падайки по метод, който другояче би му счупил врата при старите настилки за приземяване от дървени стърготини. Скоро по-късно неговата техника стартира да господства на интернационалните надпревари по висок скок.

" Малцина спортисти в историята са изпълнявали задачата си по този начин неповторимо, както Дик Фосбъри ", написа през 1980 година някогашният американски треньор по скок на височина Джон Тансли.
Фосбъри стартира да опитва с нови способи за скок на височина още в учебно заведение, само че новият му метод за първи път притегля вниманието на международната общност през 1968 година

Победата на университетското състезание на Съединени американски щати е последвана от победа на олимпийските тествания в Лос Анджелис.

На Олимпийските игри в Мексико Сити Фосбъри печели златния орден, откакто преодолява височина от 2,24 м с третия си скок - нов олимпийски връх и връх на Съединени американски щати - и изпреварва съотборника си Ед Карутърс, а Валентин Гаврилов от Съветския съюз взема бронза.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР