На 76 години почина един от най-значимите съвременни български художници

...
На 76 години почина един от най-значимите съвременни български художници
Коментари Харесай

Почина художникът Теофан Сокеров, който изрисува Патриаршеската църква в Царевец

На 76 години умря един от най-значимите модерни български художници Теофан Сокеров. " Творчеството му е многолико и богато ", пишат от Съюза на българските художници.

Роден през 1943 година, той приключва живопис при проф. Илия Петров в Художествената академия през 1969 година Установява се в родния си град в Ловеч, където в интервала 1971 - 1982 година е ръководител на Представителството на СБХ в града, а по-късно се реалокира в София. Преподава живопис в Художествената академия, където от 1994 година е професор.

От 70-те години осъществя редица независими и групови изложения. Автор е на монументални творби, измежду които художественото оформление на Априловската гимназия в Габрово и Националния музей " Земята и хората ". Работи в областта на живописта, рисунката, монументалните изкуства, скулптурата.

Патриаршеската черква в Царевец е възобновена и приключена през 1981 година в чест на 1300 година от основаването на българската страна по проект на арх. Боян Кузупов. Декоративно-художественото оформяне на интериора е дело на Сокеров, който приключва стенописите през 1985 година

 Теофан Сокеров -
© Цветелина Николаева

Теофан Сокеров - " Мъжка любов "

Получава първата си премия още като студент през 1965 година за творбата си " Възпоменание ". Лауреат е на влиятелни награди за живопис като " Владимир Димитров-Майстора " (през 1979 и 1982 г.), " Захари Зограф " (1984 г.) и " Илия Петров " (1985 г.). Участва в представителни изложения на българско изкуство в чужбина. Картините му са владеене на музеи, галерии и частни сбирки в България, Франция, Германия, Швейцария.

От 2003 година е почетен жител на Ловеч.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР