На 74-годишна възраст почина проф. Кирил Богданов – баща на

...
На 74-годишна възраст почина проф. Кирил Богданов – баща на
Коментари Харесай

Почина бащата на Мартин Карбовски

На 74-годишна възраст умря проф. Кирил Богданов – татко на известния публицист и ефирен водещ Мартин Карбовски.

Кирил Мартинов Богданов е роден на 10 август 1947 година в село Гинци. Наследник е на рода Богданови, отличаващ се със своята естествена просветеност, както и очебийно усърдие и жадност за независимост, заяви „ Актуален глас “.

Кирил Богданов приключва главното си обучение в учебно заведение „ Васил Левски “ в махала „ Родана “ в село Гинци през 1961 година, а гимназиалното си обучение в СПТУ „ Професор доктор Асен Златаров “ в Годеч през 1965 година През 1970 година приключва висше обучение във Висшия лесотехнически институт (сега „ Лесотехнически университет – ЛТУ), компетентност „ Горско стопанство “.

През 1975 година пази докторска дисертация и с това поема пътя на академик и учител в ЛТУ, като поредно минава научните звания помощник, доцент, а от 2000 година е постоянен професор в Лесотехническия университет, факултет по ’’Горско стопанство “, катедра „ Лесоустройство “. Професор Кирил Богданов е бил зам.-декан и началник катедра „ Лесоустройство”.

Член е на съюза на учените в България. Разработил е нова доктрина за организация на сложно (многофункционално ) стопанство в горите, обвързвана с правила и подходи за балансиране на функционалностите на гората, като стопанска система, като екология и като обществени ползи. За тази разработка му е присъдена научна степен „ лекар на селскостопанските науки “.

Резултатите от научно-изследователската му работа са отразени в над 140 научни изявления, а броят на издадените му книги е към двадесет. Успоредно с директната си активност по специалността, професорът се интересува и от актуалните тревожни проблеми на природата и обществото. В тази посока е написал и доста научно-популярни книги.

Издал е и стихосбирка „ Добрината на гората”. А с двете му издания на книгата под заглавие „ Светлини на юг от Петрохан” го дефинират като краевед – откривател на историята на родния му край. Книгите му „ Вик против забравата “ и „ Светът в три измерения на времето “ отразяват чара на предишното, провокациите на сегашното и вярата в бъдното. И не инцидентно през 2009 година в столицата се учреди землячески клуб “ Петрохански светлини „, а проф. Кирил Богданов бе определен за ръководител на клуба.

През 2016 година проф. Кирил Богданов беше почетен с грамота от кмета на Община Годеч – господин Радослав Асенов, за принос в развиването и обогатяването на науката и културата на града и района.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР