На 74-годишна възраст почина един от най-големите специалисти в българската

...
На 74-годишна възраст почина един от най-големите специалисти в българската
Коментари Харесай

Почина изтъкнатият лекоатлет проф. Петър Бонов

На 74-годишна възраст умря един от най-големите експерти в българската лека атлетика - проф. Петър Бонов. Той ще остане в историята на българския спорт като състезател, треньор, влиятелен теоретик и академик.

Петър Бонов е роден на 5 януари 1946 година в Чирпан. Първоначално тренира плуване и баскетбол (1955-1959), само че се насочва към леката атлетика и скоро печели републиканската купа на 110 м с преп. за юноши младша възраст. След това Бонов става и народен играч. След военната работа е признат за студент във ВИФ. Дипломира се и е назначен за треньор в „ Левски-Спартак “. През 1975 година печели конкурс и става преподавател по лека атлетика във ВИФ. Преминава през всички степени, като през 2004 година получава научното звание „ професор “.

Цялата професионална активност на проф. Петър Бонов е в региона на леката атлетика, с устременост преди всичко към бяганията и кондицията в другите спортове (футбол, баскетбол и др.). Като кондиционен треньор на футболния отбор на „ Левски Спартак ” обаче през 1984 година Петър Бонов печели шампионската купа на България.

Като треньор по лека атлетика приготвя редица национали в междинните и дълги бягания. Бил е в спортно-техническото управления на БФЛА, като старши треньор на междинни и дълги бягания. Бе и старши треньор на олимпийското звено през 1972 и 1976 година

Публикува и редица научни разработки в тази област, които са препечатани в най-реномераните и авторитетни издания в чужбина. Участвал е с научни отчети в доста конференции и интернационалните конгреси. Проф. Бонов има над 120 научни обява по проблеми на бяганията.

Като учител във ВИФ (сега НСА) проф. Бонов е заемал редица университетски длъжности. Бил е два мандата (2004 – 2012 г.) Зам. ректор по научната активност и ръководител на Специализирания теоретичен съвет по „ Теория и методика на физическото образование (ТМФВ).

Поклонението пред проф. Петър Бонов ще бъде в храм " Свети Седмочисленици " на 5 юни (петък) в София от 12:00 часа.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР