На 74 години в САЩ е починал Виктор Шеймов. Това

...
На 74 години в САЩ е починал Виктор Шеймов. Това
Коментари Харесай

Почина съветският агент, разкрил, че КГБ планирал да убие Йоан-Павел II

На 74 години в Съединени американски щати е умрял Виктор Шеймов. Това е майорът от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), именуван „ най-важният човек “ на руските секрети служби, минал от „ другата страна “. Повод за тази висока оценка е, че Шеймов е разкрил на Централно разузнавателно управление на САЩ едни от най-пазените тайни на Москва. Това оповестява уеб сайтът Лента.ру.
В едно от редките си изявленията, Шеймов изяснява, че е решил да избяга, когато се убедил, че руските служби не работят толкоз за богатството на обществото, колкото възнамеряват и правят нечисти интервенции и нерядко извършват „ мръсни поръчки “ – убийства на избрани хора. „ Промиваха мозъка ми от самото детство. Но аз имах вяра в строя, имах вяра на управлението. Сам написах молбата да бъда признат в комунистическата партия. Исках да работа за своята татковина и го правех, без да скърбя сили. Но убежденията ми рухнаха, когато разбрах, че нашите служби готвят ликвидирането на папа Йоан-Павел II “.

Виктор Шеймов е един от най-младите специалисти, заемал извънредно висок пост в Първо ръководство на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Той отговарял за потока от секретна информация идваща към централата в Москва от всички краища на света. Участвал и в управлението на агентурната мрежа по целия свят.

Бащата на Шеймов и бил инженер, а майка му - прочут доктор. Той е приключил с отличие Техническия университет в Москва. Работил е в научни институти, изявил се като доста надарен есперт в региона на новите технологии.

В последващите разбори за неговото бягство управлението на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) стига до котегоричния извод, че най-вероятно причина за измяната на Шеймов е информацията за готвен атентат против папата. Той споделил пред собствен сътрудник, че е шокиран. Всъщност той научава инцидентно за проекта по отстраняването на светия отец. Докато бил по работа в Полша, той взел участие в среща с военачалник, който отговарял за локалната резидентура. В един миг в стаята безусловно нахлул полковник Соловьов, сътрудник на Шеймов. Носел незабавна депеша, подписана персонално от тогавашния началник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Юри Андропов. В нея пишело: " Проучете цялата нужна информация по какъв начин да се приближим до папата “. Всички били наясно, че това значи единствено едно: папата би трябвало да бъде премахнат.

По-късно Шеймов си спомня, че още през 1978 година когато Йоан-Павел II бива определен за папа, Юри Андропов в своя депеша до варшавската резидентура написал: „ Как изобщо допуснахте да бъде определен жител на социалистическа страна?! “

Шеймов напомня също, че през 1981 година в действителност се случва покушението против папата, осъществено от турчина Мехмет Али Агджа, член на терористичната организация „ Сивите вълци “. Италианските и други непознати служби уличават чиновници на българската разузнаване и точно тази версия се стартира настойчиво. Всъщност зад атентата най-вероятно са стояли руските секрети служби.

.
Покушението против папапа на 13 май 1981 година в Рим

През 2005 година Агджа декларира, че поръчители на убийството са кардинали от Ватикана. Тази версия обаче не се приема серозно, тъй като към този момент е имало задоволително доказателства, че следите водят към „ Лубянка “…

Друг претекст Шеймов да се разочарова от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) е убийството на негов другар, който няколко пъти споделял, че капиталистическата система има явни преимущества пред социалистическата.

Смята се, че Шеймов е предал на американците кодовете на съветските служби, което се смята за един от най-големите пробиви в историята.

Много необичайно и обгърнато в тайнственост е самото бягство на младия гений от Съветския съюз.

Години наред се е смятало, че той, брачната половинка и щерка му са убити. Тази версия се постанова, когато различен чиновник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) е пребит до гибел от двама полицаи в Москва. Шефът на Московската милиция тогава взема решение да прикрие закононарушението, осъществено по изключително нечовечен метод. На спирка на метрото двамата полицаи се нахвърлили върху граждански мъж, който носел в чанта колбас и бутилка коняк. Той се легитимирал, само че пияните униформени почнали да го удрят свиреп. След това по решение на своя шеф закарали тялото до квартала, където живеели много от чиновниците на службите. Там офицерът бил открит от инцидентни минувачи, само че умрял в болничното заведение, без да пристигна в схващане.

По-късно на двамата биячи е приписано и убийството на Шеймов и фамилията му.

Истината обаче е, че най-вероятно Шеймов е съумял да влезе в американското посолство в москва. Там той е бил усърдно гримиран и с документите на американски водач се качва на аероплан за Вашингтон. Съпругата и щерка му в това време са били прекарани в резервоар, който е бил с документи на дипломатическа пратка.

Известно е още, че Виктор Шеймов е разкрил на американците, че руските служби са вербували висши чиновници на Централно разузнавателно управление на САЩ и други разследващи служби. Срещу това му е било дадено цялостно финансово застраховане на фамилията му. Това обаче не става тъкмо съгласно сделката и когато Шеймов напуща Централно разузнавателно управление на САЩ той завежда дело против Управлението. Печели го, само че все пак не получава по този начин упования милион, а по-скромна сума.

Заедно с някогашен началник на районно управление (на МВР) той основава компания за фирмена сигурност и отбрана от компютърни офанзиви. Бил доста добър експерт и печелели добре.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР