На 73-годишна възраст почина д-р Емил Илиев, основател, директор и

...
На 73-годишна възраст почина д-р Емил Илиев, основател, директор и
Коментари Харесай

Почина създателят на джаз фестивала в Банско

На 73-годишна възраст умря доктор Емил Илиев, създател, шеф и основен двигател на " Банско джаз фест ", заяви БНР, базирайки се на екипа на фестивала. Той е следващата жертва на ковид.

Емил Илиев, роден в София през 1947 година, приключва медицина и от 1976 година оглавява отделението по акупунктура в Научния институт по дерматология и венерология при Медицинската академия. Междувременно специализира в Австрия, Съюз на съветските социалистически републики, Италия, Китай, Франция, Германия, Южна Корея, Япония, КНДР и Виетнам. През 1982-ра е определен за ръководител на Българското сдружение по обичайната китайска медицина, занимава се и различни способи на лекуване като акупунктура, нискоинтензивна лазерна терапия, ортомолекулярна медицина и др. В средата на 90-те Илиев основава клиника в Банско. Там се лекуват, почиват или се учат да живеят здравословно негови пациенти от разнообразни европейски страни – интелигентни хора, които имат нужда от и от по-различни културни развлечения, от предлаганите в Банско по това време.

Д-р Илиев стартира да провежда концерти на известни български камерни музиканти, а също и на джаз-изпълнители от ранга на Камелия Тодорова, Людмил Георгиев, Васил Петров, Вили Казасян, Пепи Славов, Румен Тосков - Рупето и други. За тях красивото пиринско градче е изобретение, а основаването на джаз фестивал - обща фантазия. Д-р Илиев убеждава тогавашния кмет на Банско, че в градчето може да се основе интернационален джаз-център. Поне за седмица. 

Първоначално концепцията изгледа обречена на неуспех - в през лятото туристи няма, а локалните хора, даже и да слушат джаз, едва ли биха имали време за концерти през август. 23 години след първото издание на Джаз Банско през 1998 година, градът е друг в доста връзки. Превърнал се е в обичана туристическа дестинация и през лятото (поне през втората седмица на август) освен за българите, само че и за посетители от цяла Европа. Със сигурност джаз фестът и умеенето неговия създател и шеф да притегля международни звезди, които пристигнали един път, съвсем постоянно се връщат, имат огромна роля в това. 

През годините там са свирили и пели всички най-хубави български джаз изпълнители; над 20 бигбенда са носили темп и въодушевление на публиката в Банско; гастролирали са интернационалните звезди като Кенди Дълфър, Таня Мария, Мънго Джери, Чайна Моузес, Ана Моура, " Инкогнито ", Стив Хакет, Соломон Бърк...

Дори и през тази тежка, както за културата, по този начин и за туризма година, доктор Емил Илиев не се отхвърли и през август 2020-а още веднъж имаше Джаз Банско. Единственото му страдание беше, че по този начин мечтаната Алея на с джазмените и този път не беше открита. Сигурно е, че в случай че един ден бъде открита, паметникът на Доктора би трябвало също да бъде там. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР