На 72-годишна възраст внезапно почина известният родопският изпълнител на народни

...
На 72-годишна възраст внезапно почина известният родопският изпълнител на народни
Коментари Харесай

Тъжна вест: Внезапно почина обичаният народен певец Младен Койнаров

На 72-годишна възраст ненадейно умря известният родопският реализатор на национални песни Младен Койнаров. „ Изказвам големите си съболезнования за загубата на Младен Койнаров – една от гордостите на Община Баните и Родопите! Гордея се, че той е наш почетен жител и неговата памет постоянно ще бъде защитавана в историята на Община Баните! С него Родопите изгубиха още един надарен и безрезервен родопчанин, един заслужен българин! Нека пазим паметта за неговото творчество, което бе живота му! Нека го почетем не с горест, а с песните му! И да не ги забравяме! “, сподели кметът на община Баните Милен Белчев.
Певецът е родом от село Оряховец и до неотдавна пееше, над 40 години на сцената, а и работеше с деца. Над 14 години Младен Койнаров обучаваше деца и се радваше на премиите, които дребните артисти печелят от всеки фестивал. На фестивала “Балканфолк” през 2015 година той получава първата си премия като началник и става маестро.

През 2015 година отбор „ Родопа “ направи бенефис на един от най-красивите гласове на Родопите – този на Младен Койнаров.

Певецът си отиде от този свят преди да навърши 73 години. Но ще остане вечно в сърцата освен на родопчани, само че и на хиляди българи.
Младен Койнаров е роден на 15.09.1945 година в село Оряховец, Смолянско. Приет е след конкурс в Държавния отбор за национални песни и танци “Родопа” – Смолян (1970), само че още от 1966 година взе участие в концерти из цялата страна. И дълги години е солист на отбор “Родопа”, където построява собствен личен жанр и се утвърждава като един от най-популярните реализатори на родопската ария.
Сам търси и заучава над 350 национални песни от междинните Родопи. Част от тях са издадени на дългосвирещи грамофонни плочи, над 70 национални песни записва в Българското национално радио и взе участие в над 140 телевизионни излъчвания.
Печели Втора премия на радиоконкурс за национална музика Prix de folklore –Братислава през 1978 год. Носител е на “Сребърна лира” (1995) и “Златна лира (1998), присъдени му от Съюза на музикалните и танцови дейци в България.
На 15 септември предходната година кметът на Смолян Николай Мелемов изпрати сърдечен приветствен адрес до националния ни артист, написа Марица.бг.

„ Чрез завладяващия Ви глас родопската национална ария звучи вълнуващо и неповторимо, стопля сърцето и душата “, се споделяше в поздравлението.
Младен Койнаров остави за нас творчеството си, с цел да стопля сърцата и душите!
Дълбок реверанс!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР