На 72-годишна възраст внезапно почина известният изпълнител на народни песни

...
На 72-годишна възраст внезапно почина известният изпълнител на народни песни
Коментари Харесай

Почина обичаният певец на Родопите Младен Койнаров

На 72-годишна възраст ненадейно умря известният реализатор на национални песни от Родопите Младен Койнаров.
В продължение на 40 години той беше солист на Фолклорния отбор „ Родопа “. Младен Кайнаров е почетен жител на Смолян и Баните.
Роден е на 15 септември в село Оряховец, Смолянско. Приет е след конкурс в отбор „ Родопа “ през 1970 година, само че още по-рано взе участие в концерти из цялата страна.
Основател е на детска школа за национални песни към читалище „ Кирил Маджаров “ в Устово.
Сам търси и заучава над 350 национални песни от междинните Родопи. Част от тях са издадени на дългосвирещи грамофонни плочи.
В Българското национално радио записва над 70 песни и взе участие в над 140 телевизионни излъчвания.
Печели втора премия в радиоконкурс за национална музика Prix de folklore – Братислава през 1978 година Носител е на “Сребърна лира” (1995) и “Златна лира “ (1998), присъдени му от Съюза на музикалните и танцови дейци в България.
„ Отиде си Младен Койнаров, един от най-популярните реализатори на родопската ария и почетен жители на Смолян. Поклон пред светлата памет на един същински заслужен българин “, написа кметът Николай Мелемов.
„ Изказвам големите си съболезнования за загубата на Младен Койнаров – една от гордостите на Обшина Баните и Родопите! Гордея се, че той е наш почетен жител и неговата памет постоянно ще бъде защитавана в историята на Община Баните! С него Родопите изгубиха още един надарен и безрезервен родопчанин, един заслужен българин! Нека пазим паметта за неговото творчество, което бе живота му! Нека го почетем не с горест, а с песните му! И да не ги забравяме! “, сподели кметът на Баните Милен Белчев.
Поклонението пред тленните остатъци на обичания от генерации родопчани национален артист ще бъде в сряда.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР