На 70-ия ден от руската инвазия в Урйайна парламентът гласува

...
На 70-ия ден от руската инвазия в Урйайна парламентът гласува
Коментари Харесай

България дава военно-техническа помощ на Украйна, без оръжия

На 70-ия ден от съветската инвазия в Урйайна Народното събрание гласоподава решение, с което даде мандат на държавното управление да окаже военно-техническа помощ за нападнатата страна. Решението, препоръчано от " Продължаваме промяната ", бе признато с 200 гласа " за " 16 " срещу " и 1 " въздържал се ". " За " гласоподаваха даже социалистите. " Против " бяха от проруската партия " Възраждане ".

В началото на дебата от " Продължаваме промяната " акцентираха, че има писмо от посланика на Украйна, в което се споделя от какво тъкмо тя има потребност. Исканията в писмото бяха вмъкнати в самото решение. Сред тези претенции не попада категорично изпращане на оръжие, биеприпаси (или и двете).

След направена публицистична корекция от заместник-председателя на парламентарната група на Движение за права и свободи Йордан Цонев по текста на главното проекторешение, препоръчано от Политическа партия, бе признато оказване на помощ на Украйна - филантропична, финансова и военно-техническа, съгласно опциите на Република България, както следва: за продължение на поддръжката за участие на Украйна в Европейския съюз; помощ за украинските жители, бягащи от войната; обезпечаване на опция за изнасяне на украинското зърно във Варна; усилване на енергийното съдействие, в частност доставки на електрическа енергия от Украйна и естествен газ; ремонтна активност на украинска военна техника във военните предприятия на Република България; продължение на доставките на филантропична помощ, в частност медикаменти, облекла, хранителни артикули.

" Медии, тролове, чуждопоколнници, в това число в Народното събрание ни, плашат, че ще влезем във война ".

Това съобщи Андрей Гюров ( " Продължаваме промяната " ) по време на дебата. И добави:

" Кой атакува самостоятелна страна? Кой направи от 5 млн. европейски жители бежанци? Кой мародерства и краде? Кой ни разгласи за неприятелска страна? Кой ни спря доставките на газ в жестоко нарушаване на контракта?

От кого тъкмо се опасяваме? Коя е тази страна, която ни плаши с война? Братска Русия ли ще ни нападне и в случай че е по този начин, на нас какво ни остава - да преклоним глава, да чакаме да забележим дали Путин ще ни нападне? Какво и какъв брой още да чакаме? ".

Гюров съобщи, че България може да спре всяка опасност, " тъй като България е НАТО, България е Европейски Съюз, не е дребна страна, която би трябвало да се държи безропотно към този, който я рекетира ".

" Въвлечени ли са във войната членките на НАТО, които оказват воена помощ на Украйна? Има един метод да бъдем въвлечени във война и той е Русия да победи в Украйна. Фалшив неутралитет е да предадем съдружниците. си. Неутралитетът значи да помогнем на агресора ", сподели още Гюров.

Христо Гаджев (ГЕРБ) посочи, че това е непровокирана война на територията на Европа.

" Украйна пази освен себе си, само че и свободата и демокрацията на всички нас. Подпомагането на жертвата не значи замесване във войната. Някои се вършат на ястреби, цялото държавно управление се държи като едно гълъбче ", сподели Гаджев.

Той изрази подозрения, че България ще може да ремонтира военна техника на Украйна.

Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ съобщи, че липсва съответна позиция на държавното управление. И посочи обстоятелството, че опозиционните сили оказват помощ за приемане на решението.

" Крайно време е България да се ръководи от отоворни политици и държавници ", съобщи Карадайъ.

Според него е неприлично ръководещите да чакат в виновни моменти виновни позиции от Движение за права и свободи, а през останалото време да се борят против Движение за права и свободи.

Борислав Гуцанов (БСП) съобщи, че през днешния ден е решителен ден, тъй като България взема решение дали да е част от боен спор или част от неговото решение. Той съобщи, че Българска социалистическа партия постоянно се е отнасяла " с почитание " към участието ни в Европейски Съюз и НАТО.

" Оказване на военна помощ за Киев би направило България директен участник във военните дейности ", повтори " опорката " на Българска социалистическа партия Гуцанов.

Според него най-демократично и почтено е в страната да има референдум по въпроса. Гуцанов е сигурен, че българите ще изберат мира.

" Като славяни, братя и съседи ние бихме могли да опитаме да изправим стореното. България може да е хазаин на среща Русия-Украйна. Това подхожда на България ", сподели Гуцанов.

Той посочи, че това е война сред великите сили на територията на Украйна за международно владичество.

Димитър Гочев ( " Продължаваме промяната " ) разяснява, че съветските танкове са умъртвили концепцията за славянско приятелство.

Станислав Балабанов ( " ИТН " ) съобщи, че е друго, когато войната се види онлайн. Той бе част от българската делегация в Украйна.

" Повечето от вас са потънали в тънки партийни сметки. Реалността е ужасна ", сподели Балабанов.

Според него президентът Володимир Зеленски не е изискал оръжие.

Кристиян Вигенин (БСП) съобщи, че партията не приема войнствената изразителност и нагнетяването на напрежение.

" За Украйна поддръжка - да, оръжие - не ", сподели Вигенин.

Според него това е полето, на което може да се реализира публично единодушие. Вигенин също напомни, че Украйна не желае от нас оръжие. От Българска социалистическа партия били подготвени да поддържат плана на " Продължаваме промяната ", в което не е записана военна помощ (Първоначално бе единствено " техническа ", само че през днешния ден от Политическа партия предложиха сами публицистична корекция да стане " военно-техническа, б.р.).

Любомир Каримански ( " ИТН " ) съобщи, че Народното събрание няма да даде мандат за предоставяне на оръжие на Украйна.

" Темата е фундаментална, тя е определяща за интернационалната среда. България разчита в голяма степен за външни фактори. Ние внасяме сигурност. Няма по какъв начин да изчезне тази тематика ", съобщи и Христо Иванов от " Демократична България ".

Той посочи, че ръководещата коалиция беше основана с вътрешнополитически съображения, само че войната в Украйна трансформира доста съществено средата.

" Да оценим напъните на премиера да търси компромис. Но няма потребност да си затваряме очите пред действителността, че този проблем е по-голям от всевъзможни моментни взаимни отстъпки.

Не става дума за Украйна. Става дума за България. Има опит на режима на Путин да провокира с цената на всичко преразгжелдане на интернационалния ред, основан след рухването на Берлинската стена.

Когато пожертваш свободата и достолепието напълно скоро губиш и мира. България се употребява от богатствата на този ред. Струва си да мислим какво да създадем за този ред. Това са най-хубавите условия, в които българската страна е съществувала от доста десетилетия. Путин се пробва да ревизира интернационалния ред, това не е в полза на България ", сподели Иванов.

И добави:

" Кой от вас е подготвен да каже на украинците - в името на мира предайте се. Когато се приказва за неутралитет, се приказва за капитуланство. Априори да признаваме правото на Русия да употребява мощ ".

Иванов се разгласи Народното събрание да даде необятен мандат на държавното управление като политическа поддръжка.

Тома Биков (ГЕРБ) посочи,че даже Република Северна Македония към този момент е оказала военна помощ на Украйна. Според него за това Европа ще има вяра повече на тях, в сравнение с нас. И в случай че не помогнем на Украйна все по-трудно ще обясняваме нашите тези във връзка с Скопие.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР