На 70-годишна възраст е починал текстописецът на Grateful Dead и

...
На 70-годишна възраст е починал текстописецът на Grateful Dead и
Коментари Харесай

Почина интернет активистът и текстописец на Grateful Dead Джон Пери Барлоу

На 70-годишна възраст е умрял текстописецът на Grateful Dead и деятел за интернет свободи Джон Пери Барлоу, оповестява уеб сайтът TechCrunch.

Барлоу бе съосновател на Electronic Frontier Foundation – най-влиятелната организация за цивилен права в мрежата, основана с цел да подсигурява, че конституционните права на жителите ще се съблюдават и в интернет.

" Барлоу знаеше, че новите технологии могат да основат и да овластят злото също както и положителното. Той умишлено избра да се посвети на второто ", пишат от фондацията в известието за гибелта му.

Той посвети живота си на това да трансформира интернет в " свят, в който всички могат да навлязат без привилегии и предубеждения, учредени на расата, икономическата мощ, военната мощ или мястото на раждане... свят, в който всеки и на всички места може да изрази вярванията си без значение какъв брой са ексцентрични и без да се бои или да бъде принуждаван да мълчи и да се подчинява ".

Роден в Уайоминг и отгледан от родители, отдадени мормони, като дете му е било забранявано да гледа телевизия. В шести клас родителите му са разрешили да следи предаванията на телевизионните проповедници.
В гимназията се среща с Боб Уиър, който по-късно ще основе Grateful Dead, и с психолога и откривател на психеделични опиати Тимъти Лиъри. Барлоу среща музикантите с Лиъри и се отдалечава от мормонската вяра. След като приключва бакалавърска степен по сравнителна вяра, той прекарва две години, пътувайки по света. По-късно се връща в фамилната плантация, където живее и работи близо две десетилетия, като продължава да написа и за Grateful Dead.

Барлоу е измежду първите деятели за свободата на интернет и през 1990 основава EFF, отдавайки се напълно на идеята за свободата в интернет и изнасяйки лекции по света. През 2012 година основава и свързаната с EFF Фондация за свободата на пресата и работи и в двете до гибелта си.

Той е умрял умерено в съня си.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР