На 7 юни през 1988 г. е изстрелян съветския космически

...
На 7 юни през 1988 г. е изстрелян съветския космически
Коментари Харесай

През 1988 г. полита вторият български космонавт Александър Александров

На 7 юни през 1988 година е изстрелян руския галактически уред "Союз ТМ-5 ", в чийто екипаж е и вторият български космонавт Александър Александров.

Той е летял дружно с командира на полета Анатолий Яковлевич Соловьов и бординженерa Виктор Петрович Савиних. Мисията продължава от 7 до 17 юни, а тримата престояват в Космоса девет дни, 20 часа и 10 минути.

"Союз ТМ-5 " се скачва за станцията "Мир " - първата дълговременно обитаема станция и първата от „ второто потомство галактически станции “, осъществена посредством редица свързани между тях модули. Представлява комплициран, многоцелеви научноизследователски комплекс. Така Александър Александров става първият българин, намирал се на борда на орбитална станция (първия опит приключва несполучливо: "Съюз 33 ", на който лети Георги Иванов през 1979 година не съумява да се скачи със станцията "Салют-6 "). Стартът на "Съюз ТМ-5 " е изместен с две седмици по-рано, поради по-добрите условия за осъществяване на астрономическия опит "Рожен ".

Александър Александров е роден на 1 декември 1951 година в Омуртаг. Той приключва компетентност летец-инженер през 1974 година. После четири години служи в бойните елементи на Военновъздушните сили като водач на изтребител-бомбардировач. През 1983 година приключва аспирантура в Института за галактически проучвания към Академията на науките на някогашния Съюз на съветските социалистически републики в Москва. Получава научна степен претендент на техническите науки (сега доктор).

През 1977 година Александров e определен за космонавт във втората група от програмата Интеркосмос, дружно с първия български космонавт Георги Иванов. На 1 март 1978 година идва в Центъра за подготовка на космонавти за прекосяване на обща галактическа подготовка.

Готви се за галактическия полет през 1979 година, при който е дубльор на Георги Иванов. През юни 1988 година става вторият българин, изхвърчал в Космоса. По време на полета прави над 50 сполучливи научни опита, в това число тестване на български храни за космонавти. Експериментите са създадени от Института за галактически проучвания при Българска академия на науките с началник акад. Димитър Мишев. По време на полета е сбъднат телемост на космонавтите с Тодор Живков, излъчен непосредствено по Българската национална телевизия.

Александър Александров е боен авиатор първи клас, заслужил авиатор, летец-космонавт на Република България. През 2002 година е почетен с военно звание бригаден военачалник, получава и ордена Стара планина. Герой е на Съветския съюз.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР