На 7 юни посланик заедно с представители на Фондация Credo

...
На 7 юни посланик заедно с представители на Фондация Credo
Коментари Харесай

Херо Мустафа присъства на откриването на проекта по осъвременяване на експонирането на Тракийската гробница край Свещари 


На 7 юни дипломат дружно с представители на Фондация „ Credo Bonum “, Министерството на културата и локални публични лица взе участие в представянето на приключения план по осъвременяване на експонирането на Тракийската гробница край Свещари. Проектът беше сбъднат с помощта на Посланическия фонд за запазване на културното завещание (AFCP), който даде над 330 000 лева за опазване на това културно благосъстояние, част от Списъка на международното културно завещание на ЮНЕСКО, тъй че бъдещите генерации да могат да му се любуват и възхищават, оповестиха от пресслужбата на американското посолство в България.

Свещарската тракийска гробница е неповторим образец на Средиземноморската гробищна архитектура и притегля близо 50 000 гости всяка година. Гробницата е издигната през 3-ти век прочие Хр., с цел да съхранява тленните остатъци на състоятелен гетски държател, който е бил заровен там дружно с конете си. Най-забележителните украси в гробницата се намират в гробната камера – 10 женски фигури (кариатиди), чиито хитони са завършени като обърната палмета. Такъв тип статуи са неповторими за района.

Проектът, спонсориран от AFCP, включва експертно поправяне и възобновяване на значими елементи от експонирането на гробницата, както и инсталиране на професионално осветяване, просветителни експозиции и друга усъвършенствана туристическа инфраструктура.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР