На 7 юни по традиция Българската православна църква почита паметта

...
На 7 юни по традиция Българската православна църква почита паметта
Коментари Харесай

2 хубави български имена черпят за имен ден днес!

На 7 юни по традиция Българската православна черква уважава паметта на Света мъченица Валерия. Историята предава, че Света Валерия е родена в Палестина, във времето, когато към момента се почитали идолите.

Светицата дружно с приятелките ѝ Мария и Кириакия вземат решение да се отрекат от подправените идоли и да се опълчат против езическите ритуали и жертвоприношения. Така младите дами се отдръпват в дребна къща отвън града, където постели и се молели на Бог да унищожи идолите и да утвърди правилата на християнството. За отхвърли си да се кланят на идолите обаче, схванал шефът на града, който желал да ги принуди да се отрекат от Христос. Но Валерия, Мария и Кириакия отказали да се подчинят и били екзекутирани.

На днешния ден църквата уважава и Св. Теодот. Той живял в Анкира, днешна Анкара, по времето на император Диоклетиан. Тайно изповядвал християнски религиозни убеждения, скритом прибирал телата на убитите християни и ги погребвал. Когато шефът схванал, че свети Теодот извадил телата на седемте девойки-мъченички, удавени по негова заповед,, той хвърлил светеца в тюрма, подложил го на свиреп мъчения и го умъртвил посредством посичане с меч.

Свети Теодот в месецословите е уважаван два пъти - на 18 май, когато са потърпевши седемте девойки и на 07 юни, когато е денят на неговата гибел. В месецословите и минеите е назван като свети свещеномъченик Теодот, свещеник анкирски.

На 7 юни имен ден честват Валери, Валерия (или на 21 януари)
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР