На 7 юли е християнският празник Голяма Света Неделя. Гръцката

...
На 7 юли е християнският празник Голяма Света Неделя. Гръцката
Коментари Харесай

Християните отбелязват Голяма Света неделя

На 7 юли е християнският празник Голяма Света Неделя. Гръцката светица Кириакия (в превод на български Неделя) е родена в Мала Азия през III в. От дребна се посветила на Бога и решила цялостен живот да пази непорочие за „ небесния младоженец ”. Много знатни младежи желали да я вземат за брачна половинка, само че тя на всички отказвала с думите, че се е сгодила за Христа.

Заради вярата си девойката била хвърлена в тюрма, измъчвана и горена с огън. Но Господ й пращал чудеса и раните й зараствали.

На 7 юли 289 година бойците на император Диоклециан я посекли с меч. По-късно мощите й били пренесени в столицата на Второто българско царство Търново, а Св. Евтимий, Патриарх Търновски, написал „ Похвала на светата великомъченица Неделя ”.

Св. Неделя е изобразявана в иконите като красива госпожица, облечена в национална носия.

Народният фетиш към светицата е присъщ най-вече за земите на Странджа, Сакар, Пирин, Родопите, където празника й назовават Света Пресвята, Пресвета Неделя, Къса Неделя, Голяма Неделя, Опална Неделя, Стара Неделя и още Прясната Неделя.

В тези региони и до през днешния ден битува вярването, че „ Голямата Неделя е майка на всички недели в годината ” или, че е „ майка на неделния ден от седмицата ”. На празника не би трябвало да се похваща никаква работа. Силно се вярвало, че в противоположен случай светицата доста ще се разсърди и ще накаже с заболявания и със гибел дамите, които са работили.

За Голяма Неделя стопанките подготвят обредни питки, които раздават в църква, до параклис или оброчище, носещи името на светицата. На Голяма Неделя болните се къпят в лековити извори и се мият с лековита вода от аязмата.

Днес имен ден честват: Неделя, Неделчо, Недялка, Недялко, Неда, Недьо, Недка, Недко, Нели, Нелина, Ненка, Ненко, Ненчо, Делян, Дельо, Делчо.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР