На 7 юли 2022 г. след тежката катастрофа на бул.

...
На 7 юли 2022 г. след тежката катастрофа на бул.
Коментари Харесай

ИБП: В МВР е кипял безсмислен труд, и в акция и без акция жертвите са все същите

На 7 юли 2022 година след тежката злополука на бул. " Черни връх " страната разгласи " война " на рецидивистите по пътищата на България. Основно войната се състоеше в увеличение на инспекциите за приложимост на алкохол и опиати. Всеки ден по медиите ни се внушаваше какъв брой доста водачи използват опиати и алкохол. Стигна се до там, че представители на Министерство на вътрешните работи оповестиха гръмко, че всеки трети водач използва опиати. Това се споделя в мнение на Института за пътна сигурност (ИПБ) по отношение на оповестената от вътрешния министър в кабинета " Петков " Бойко Рашков , откакто Георги Семерджиев на 5 юли.

От организацията показват, че за 48 дни от началото на акцията до в този момент били установени 1023 случая с опиати или приблизително по 21,3 случая дневно. За този интервал тестваните водачи били повече от 42 000, което оето прави приблизително дневно 875 тествани МПС. Според ИБП тези данни демонстрират, че към 2% от всички тествани водачи са управлявали МПС след приложимост на наркотични субстанции, само че следва да се види при какъв брой от тях кръвните проби ще покажат разминаване с данните от дрегерите.

От Института за пътна сигурност правят оценка изгодата от акцията, сравявайки данни от обществени източници на Министерство на вътрешните работи за починалите в произшествия през тази и предходните години.

През 2020 година починалите при ПТП са били 463, като в 6 от произшествията със починали е установено съществуване на опиати или алкохол, което прави 1,3% от всички случаи. През 2021 година починалите при произшествия са били 561, като в 5 от произшествията със починали е открита приложимост на опиати или алкохол (в 0,9 % от всички случаи ".
 Катаджиите ще търсят сини лампи в неполицейски коли
Катаджиите ще търсят сини лампи в неполицейски коли

Причината са зачестили случаи на потреблението им без право за това

" Ако съпоставим месец август 2021 година с месец август 2022 година (това е месецът, през който са подхванати най-вече дейности от страна на МВР) ще забележим че починалите са 53-ма през август 2021 и 54-ма през август 2022 година Изводът от тази статистическа информация е, че в Министерство на вътрешните работи е кипял неправилен труд или е подправен подобен. И в акция и без акция жертвите са все същите. Броят на хванатите водачи с опиати е правопропорционален на броя осъществени инспекции. Ако Министерство на вътрешните работи продължи с този метод ще са нужни към 30 години с цел да се влияе на всички водачи да спрат да ръководят МПС след приложимост на опиати ", се акцентира в мнението.

От ИПБ декларират, че с цел да се понижи броят на жертвите на ПТП с 20% единствено за една година е нужно ново равнище на съгласуваност и връзка сред институциите, а държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата " (ДАБДП) да спре да се държи като Неправителствени организации, занимаваща се с осведомителни акции, образуване на срещи, присъединяване в всеобщи мероприятия други сходни.
 От 2014 висши служители на реда осигурявали чадър на Семерджиев
От 2014 висши служители на реда осигурявали чадър на Семерджиев

Някои от случаите са с изтекла давнност

Според организацията ДАБДП би трябвало да стартира да ръководи риска от ПТП като сътвори:

- отворена осведомителна система, посредством която да реализира мониторинг върху всички виновни за БДП институции;

- методология за идентифициране и приоритизиране на риска от ПТП;

- законодателна самодейност за допускане на извънсистемния контрол;

- ново законодателство ориентирано към смяна на административно-наказателния развой, основаване на верига от отговорности сред институциите и стандарти за управление;

- нова методология за надзор и контролиране на придвижването по пътищата. Министерство на вътрешните работи неотложно да преразгледа протоколите за деяние на полицията и да стартира образование на състава. Усилията да бъдат пренасочени към наркоразпространението и трафика на опиати. Ограничаването на потреблението на цигари без бандерол беше реализирано точно по този начин, а не след гонене на хората, които пушат такива цигари.
 От КАТ написали 2180 фиша и 790 акта на водачите за инспекцията след Семерджиев
От КАТ написали 2180 фиша и 790 акта на водачите за инспекцията след Семерджиев

Проверени са над 8000 автомобила, регистрират от Министерство на вътрешните работи

От Института за пътна сигурност упорстват Агенция " Пътна инфраструктура " неотложно да бъде преструктурирана и всички зависимости сред чиновниците и строителните компании да бъдат прекратени. Създаване на нови правила за планиране, контрол и надзор е единственото решение за създаване на безвредна пътна инфраструктура.

Искат също Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " неотложно да сътвори нова организация на шофьорския изпит , като го направи транспарантен и почтен и да включи условия, с които да се увеличи качеството на образование.

" Експертите на Института за пътна сигурност надълбоко се съмняват, че държавните институции ще стартират да се реформират сами без мощен публичен напън и съществуването на политическа воля. В момента ни ръководи служебно държавно управление, назначено от президента Румен Радев . Напомняме му, че всички дейности и бездействия водещи до увеличение на пътнотранспортния травматизъм се трансформират в опасност за националната ни сигурност и отговорността за това е негова и на държавното управление му ", акцентират от ИПБ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР