На 7 януари православната църква почита св. Йоан Кръстител, посочван

...
На 7 януари православната църква почита св. Йоан Кръстител, посочван
Коментари Харесай

Ивановден е. Какви са традициите?

На 7 януари православната черква уважава св. Йоан Кръстител, посочван за най-великия измежду пророците, който ревниво проповядва идването на Христос измежду хората.

Сред мераклиите да заловен кръста имаше и дами

Свети Йоан Кръстител е назоваван още Предтеча, тъй като предсказва идването на Христос на земята и подготвя пътя на месията с проповедите си. Според Евангелието той се прочул като просветител в Юдея и Галилея. Проповядвал е, че е изпратен от Бога да приготви пътя за идването на Христос и по тази причина увещавал хората да се разкаят за греховете си и да отворят душите си за Бога. Като знак на филтриране Йоан кръщавал покаялите се с вода.

Едва 34-годишен Йоан Кръстител е хванат и обезглавен по разпореждане на цар Ирод Антипа. Животът и духовната непорочност, както и мъченическата му гибел, са причина житията и библейските разкази да приказват за него по-скоро като за ангел, в сравнение с като за човек.

И на Ивановден, както на Йордановден, не престават ритуалите, свързани с водата и нейната чудодейна мощ.

На този ден на всички места, където има водоем, се прави ритуално мятане на кръста от локалния духовник

Още в ранни зори в къщата се донася прясна вода, пълнят се огромни съдове и в тях се измиват децата, с цел да бъдат здрави. Светецът се счита и за настойник на кумството, ето за какво се върви на посетители у кумовете. Кумците носят почерпка, която включва месо, вино и самун, най-често кравай.

На Ивановден за последно вървят новогодишните маскарадни дружини. В някои райони на България коледарите ритуално водят лидера на групата на уличната чешма и го изкъпват. Кукерите пък играят своите последни игри, с които гонят злите сили и по този метод донасят здраве и благодат през новата година.

Трапезата на Ивановден към този момент не е постна. Задължително се сервира свинско месо със зеле и варено жито, само че участват също кървавица, ошав, луканка и боб.

Там поривите напразно ще са до 20-24 метра/секунда

Имен ден честват Иван, Иванка, Йоан, Йоана, Иванина, Ванина, Ваня, Ваньо, Калоян, Йовко, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР