На 7 януари Българската православната църква почита делото на свети

...
На 7 януари Българската православната църква почита делото на свети
Коментари Харесай

Над 350 000 българи празнуват Ивановден

На 7 януари Българската православната черква уважава делото на свети Йоан Кръстител, който е последният старозаветен оракул, кръстителят на Иисус Христос.

Наричан е още " Предтеча ", тъй като в проповедите си подготвял хората за рождението и задачата на Христос. Той кръщава Исус Христос в река Йордан.

Празникът е именуван от народа Ивановден, като над 350 000 българи през днешния ден ще честват своя имен ден.

Предтечата Йоан Кръстител

Йоан се ражда половин година преди Исус Христос. Неговите родители били на напреднала възраст, когато на татко му Закария се явил архангел Гавраил и му възвестил радостната новина, че жена му Елизавета е заченала техния първороден наследник.

Според Евангелието свети Йоан Кръстител се прочува като просветител в Юдея и Галилея. Св. Йоан е почнал да проповядва, когато навършил 30 години. Той проповядвал, че е изпратен от Бога да приготви пътя за идването на Христос и по тази причина увещавал хората да се разкаят за греховете си и да отворят душите си за Бога. Като знак на филтриране, Йоан кръщавал покаялите се с вода.

Едва 34-годишен, Йоан Кръстител е хванат и обезглавен по разпореждане на цар Ирод Антипа,а съгласно описа главата му била поднесена на тепсия на танцьорката Саломе.

Животът и духовната непорочност, която реализира, както и мъченическата му гибел, са причина житията и библейските разкази да приказват за него по-скоро като за ангел, в сравнение с като за човек.

Иконите го изобразяват с пустинно облекло от камилска вълна, с кожен ремък и с криле като ангел, символизиращи моралната му непорочност и достолепието на предтеча. В лявата си ръка държи разгънат ръкопис, на който се чете: " Покайте се, тъй като се доближава царството небесно! ".

Традиции и традиции

Ивановден е празник на кумството и побратимството. Народните традиции повеляват кумовете или деверът да „ къпят “, пръскайки обществено с вода младоженците, които са сключили брак преди една година. Младото семейство би трябвало да посрещне своите посетители и да занесе на кума вино, кравай и месо.

Българската национална традиция свързва обредите и обичаите на Ивановден с очистителната мощ на осветената предния ден вода. Периодът на така наречен " мръсни дни " е отминал и всеки обръща взор напред към сбъдването на предсказанията за положително здраве, благодат и благополучен живот.

Обредната трапезана Ивановден включва варено жито, боб, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

На Ивановден изтича и срокът, през който обикалят новогодишните маскирани дружини. В някои региони на страната коледарите водят тържествено „ царя “ на дружината на чешмата, където го окъпват. След това той устройва пиршество, на което участват и маскирана като мечка, булка. С празнично хоро приключва цялостният цикъл на обичая коледуване.

На този ден имен ден честват: Иван, Иванкa, Иванинa, Ванина, Bаня, Ваньо, Йоан, Йоанa, Калоян, Йовкo, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Жан, Жанa, Яна

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР