На 7 септември правната комисия ще изслуша 11 членове за

...
На 7 септември правната комисия ще изслуша 11 членове за
Коментари Харесай

Стефан Гроздев, кандидат за съдебния съвет от ДПС: С медиите трябва да се работи търпеливо и упорито

На 7 септември правната комисия ще изслуша 11 членове за идващия състав на Висшия правосъден съвет (ВСС). Кандидатите са 18, като всяка партия има издигнати по минимум две номинации. За пръв път изборът ще става с квалифицирано болшинство от 2/3 от депутатите. Петгодишният мандат на настоящия състав на съвета изтича на 3 октомври. По закон новият би трябвало да бъде определен месец преди този момент, само че съгласно ръководителя на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов този период е инструктивен.

Останалите единадесет членове от професионалната квота към този момент бяха определени след общи събрания и директно гласоподаване на магистратите. Те дефинираха един следовател, четирима прокурори и шестима съдии да влязат в новия правосъден съвет.

" Дневник " показва 18-те претенденти през техните концепции и имотните заявления.

След представянето на претендентите на ГЕРБ и Българска социалистическа партия идва ред на номинираните от Движение за права и свободи. Те са двама - следователят Пламена Апостолова и съдията Стефан Гроздев.

Съдия Стефан Гроздев е един от най-дългогодишните заместник-председатели на Софийския апелативен съд и началник на комерсиалната гилдия там. Над две години беше и изпълняващ длъжността ръководител, откакто правосъдният съвет не съумя няколко пъти да организира избор, след отстраняването на някогашния ръководител Веселин Пенгезов. Гроздев се яви на втората от общо седем процедури, само че не съумя да събере задоволително гласове и да оглави основната правосъдна инстанция. Името на Гроздев се свързва с Движение за права и свободи, като преди години той за малко да бъде номиниран от партията за Висш съдебен съвет. При издигането на кандидатурата му, " Капитал " писа, че той се свързва с произнасяния в интерес на придвижването и Делян Пеевски.

Концепцията

Към концепцията на Стефан Гроздев има претекстове, в които в детайли е разказана биографията на претендента, както и образованията му в чужбина, като обобщава, че прави оценка съдийския си и административен опит като позитивен. " През цялото време на практикуване на специалността в другите и аспекти съм се старал да развъртвам знанията си и да ги ползвам в интерес на правораздаването за задачата, за която е основано - да позволява цивилизовано проблемите на хората при цялостно съблюдаване на правата им ", написа Гроздев.

В претекстовете той обръща особено място на медиите, които " нерядко имат признаците на модерни заболявания, измежду които и негативизмът към институциите ", по тази причина и с тях " би трябвало да се работи търпеливо и настойчиво ". " В тази посока бих желал да тласна работата на бъдещия Висш правосъден съвет към одобряване на цялостно, само че ненатрапчива бистрота на правосъдната система и оптимално улеснен достъп до информация, включващ присъединяване на специалисти с информационни умения на всички равнища и уеднаквяване на електроннит страници на звената в правосъдната система ", написа още Гроздев.

Концепцията му стартира с встъпление, в което има историческа информация за това какъв орган е правосъдният съвет, от какъв брой души се състои и сходни елементи.

Според претендента на Движение за права и свободи независимостта на магистрата е директно обвързвана с неговото заплащане. " В тази връзка, смятам че би могло да се работи в новия Висш съдебен съвет в тенденция възнаграждението на всеки един магистрат да произтича от старшинството и да не се дефинира от съответния статут и функционалностите, изпълнявани от него към дадения миг ", написа Гроздев. Напрактика предлагането му значи, че съдиите, които са с сан " арбитър във Върховен касационен съд и Върховен административен съд ", само че работят в окръжни или апелативни съдилища, да получават хонорари, съответстващи на ранга им. Гроздев прави записка, че това важи и за прокурорите и следователите. Според него това би освободило вътрешно напрежение в системата, провокирано от битката за заемане на по-високи длъжности при неналичието на свободни щатове.

Според претендента на Движение за права и свободи, Висш съдебен съвет би трябвало да обезпечи " задоволителна и необятна гласност на кандидатурите за административни ръководители и даде задоволителна опция за публичен надзор върху тях ". Гроздев отбелязва, че изборът би трябвало да бъде добре стимулиран, " задоволително транспарантен и безапелационен и да не е повлиян от непозволени въздействия, политически напън и йерархично влияние ". Според него членовете на съвета би трябвало ефективно да вземат участие в дебатите, с цел да не остане подозрение в обосновката по какви аргументи спечелилият е предпочетен пред останалите претенденти.

В частта от концепцията за дисциплинарните производства, Гроздев написа, че дисциплинарните производства са " учредени на редовно неспазване на процесуалните периоди, открити в процесуалните закони, както и нарушавания на етичните правила и накърняване престижа на правосъдната власт ".

Имотна декларация

През 2014 година като претендент за ръководител на Софийския апелативен съд, Гроздев беше заявил апартамент в Париж. Апартаментът е платен през 2010 година за сумата от 224 920 лв.. Сумата е от продажба на апартамент и гараж в София за 210 000 евро. Тогава той разяснява, че жилището в Париж се употребява от щерка му и нейния другар, с който имат подписан предбрачен контракт пред френски нотариус. От декларацията, подадена пред Народното събрание апартаментът липсва. В декларацията пред Сметната палата за 2016 година е записано, че апартаментът в Париж е трансфериран.

Гроздев е заявил апартамент в София от 80 кв. метра, добит през 2010 година от завещание, както и две ниви, купени през 2005 година. Гроздев не е заявил никакви влогове, налични средства или заеми.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР