На 7 септември правната комисия ще изслуша 11 членове за

...
На 7 септември правната комисия ще изслуша 11 членове за
Коментари Харесай

Мирослав Джеров, кандидат за съдебния съвет от ГЕРБ: Случайното разпределение на дела се заобикаля масово

На 7 септември правната комисия ще изслуша 11 членове за идващия състав на Висшия правосъден съвет (ВСС). Кандидатите са 18 като всяка партия има издигнати по минимум две номинации. За първи път изборът ще става с квалифицирано болшинство от 2/3 от депутатите. Петгодишният мандат на настоящия състав на съвета изтича на трети октомври. По закон новият би трябвало да бъде определен месец преди този момент, само че съгласно ръководителя на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов този период е инструктивен.

Останалите единадесет членове от професионалната квота към този момент бяха определени след общи събрания и директно гласоподаване на магистратите. Те дефинираха един следовател, четирима прокурори и шестима съдии да влязат в новия правосъден съвет.

В идващите три седмици " Дневник " ще показа 18-те претенденти през техните концепциите и имотните заявления.

Освен зам.-председателя на Върховния административен съд (ВАС) Боян Магдалинчев и шефа на Районната прокуратура в Пловдив Гергана Мутафова друга номинация на ГЕРБ, която е импортирана от депутата Георги Марков е на юрист Мирослав Джеров. Той е наследник на проф. Александър Джеров, също юрист. В концепцията на Джеров се отбелязва, че системата за инцидентно систематизиране на каузи се заобикаля всеобщо, за което, съгласно него, няма ефикасна рецепта за противопоставяне. Според него до момента няма направени работещи качествени критерии за установяване натовареността на магистратите, а заплащането им би трябвало да е диференцирано по отношение на степента им на ангажираност.

Адвокат е от 2000 година, преди този момент е бил юридически консултант към комерсиално сдружение и Софийската адвокатска гилдия. Завършил е право в Софийския университет, магистър е и по кларинет. Владее немски и британски език на главно равнище. В биографията му против други умения е записано - хорово пеене като е бил дълготраен хорист в " Детски радио хор " с диригент акад. Христо Недялков и гастроли в Европа и Азия. Общ триумф от семестриални и държавни изпити е 5.08. Подкрепен със мнение на съюза на младите адвокати.

" Мирослав Джеров е дълготраен юрист в София, потомствен правист. Познава чудесно правосъдната система, включително и проблемите на столичните съдилища, породили огромни обществени кавги в последните години. Има репутацията на почтен и политически самостоятелен човек. Моралът му е вън от подозрение ", написа в предлагането си Георги Марков.

Концепцията

В концепцията си Джуров декларира, че опциите за смяна на статута на Висшия правосъден съвет (ВСС) в границите на Обикновено Народно заседание са изчерпани. Той намира за безпредметно разискването на статута на съвета, избран в Конституцията и правосъдния закон, в концепцията на претендент за негов член, а и в самия съвет. " Разбира се, постоянно са вероятни промени, в случай че е належащо и генерални, и членовете на Висш съдебен съвет могат да дадат мнението си (и е наложително да бъдат питани!), само че само в експертно качество, а не в качеството на институция ". Все отново Висш съдебен съвет не би трябвало да абдикира от промяната на правосъдната система, в противен случай, би трябвало да е деен участник, е зписано още в концепцията на Джeров.

Според претендента на ГЕРБ правосъдният съвет би трябвало във всеки собствен акт и деяние да пази независимостта на съда, да се грижи за равнопоставеност и кариерно израстване на магистратите и за положителното име на правосъдната система пред " публиката ". Те не би трябвало да се преглеждат като три обособени задания на органа.

Джеров разяснява системата за инцидентно систематизиране на каузи, която от една страна лимитира субективния асортимент и спомага за по-равномерно систематизиране на каузи сред магистратите. Според него системата обаче има дефекти - ползва се въпреки всичко от хора и има моменти, в които е неприложима като наряди, незадоволително сформира по характерни материи и т.нат. Кандидатът на ГЕРБ показва, че доколкото му е известно системата е въведена на практика на всички места, само че не му е известно дали на всички места е приведена в деяние пълноценно, умело и добросъвестно. " За сметка на това сигурно ми е известно, че е

всеобща процедура системата да се заобикаля и разпределението

да се прави ръчно - не непрестанно, само че когато се реши, че казусът си заслужава. Най-простият образец: софтуерен срив или хардуерна щета в системата (много мъчно може да се потвърди умисъл), дълготрайно време неспособност да се поправи (в някой дребен град в това няма нищо чудно) и, кой знае за какво, тази тягост се случва тъкмо когато би трябвало да стане разпределението.

Самият той признава, че няма рецепта за ефикасно противопоставяне. Затова идващият Висш съдебен съвет би трябвало на основа събраната информация да реши вероятните изходи като задачата би трябвало да е елиминиране на човешкия фактор.

И в концепцията на Джеров е маркирано, че един от главните проблеми в правосъдната система е неравномерната натовареност на магистратите, за която към момента няма решение по какъв начин да бъде преодоляна. Причината - " броенето " на каузи не оказва помощ, тъй като те са с друга трудност и времеемкост.

" Работещи качествени критерии до момента не са основани ",

отбелязва още Джеров и добавя, че идващият състав на съвета би трябвало да се концентрира върху тази задача. След разработване на критерии за натовареност, съветът ще би трябвало да създаде и правосъдна карта, тъй като от една страна е финансово разточителство да има на всички места съдилища и прокуратури, от друга на правосъдната система не би трябвало да се гледа единствено от финансова позиция, тъй като е значимо жителите да имат елементарен, включително и географски, достъп до правораздаване.

Джеров застъпва тезата, че би трябвало да има

диференцирано възнаграждение на магистратите по отношение на другата им степен на ангажираност.

Трябва ясна дълготрайна политика за обмисляне на професионалното израстване на магистратите, която да се основава на справедлива статистика на заетостта. Трябват и регулярни научни изследвания на потребностите на системата и кадровите ѝ потребности. Конкурсите за повишение в служба също така се афишират неритмично и се забавят голословно. Функциите им се заема от командироването на по-висша служба на магистратите. Не са преодолени минусите в механизма на изпита, метода на оценяване и класиране.

Командироването заобикаля конкурсното начало

и носи редица негативи - командированите на по-висока позиция магистрати получават повече пари без да са назначени; имат преимущество в състезанието за повишение с аргумента, че познават материята; командироването дава повече пълномощия на административните ръководители, които могат да дефинират кариерното израстване на магистратите и други Той предлага да се дефинира орган по командироване и да се усили броя на състезанията.

Той развива концепция на съюза на младите адвокати за напълно нов метод за

атестиране на магистратите - оценка на работата им, в което може да се включи и гражданско присъединяване.

Джеров акцентира, че публичността на съвещанията на съвета и обнародването на решението му за назначение на шефове на съдилища явно не са задоволителни обществото да повярва в честността на избора. Той предлага да се изготвят и разгласяват претекстове към избора.

Реформата на правосъдната система би трябвало да стартира от стила и методите на работа на Висш съдебен съвет и да се вземат положителни решения, вместо да се излиза от рамките на положителните нрави, показва още претендентът на ГЕРБ.

Според Джеров

последния състав на Висш съдебен съвет, а и освен той, не се е справил със задачата да бъде върховен страж на престижа на правосъдната власт.

" В последните години институцията стана фокус, а не рядко и източник на обществени спорове и медийни кавги ", отбелязва юристът и добавя, че това е неприемливо.

В раздела за обществения облик на Висш съдебен съвет разсъжданията на претендента на ГЕРБ стигат до такава степен, че може да се вкара принцип, който не разрешава изцяло обществени изказвания на членовете на съвета, с изключение на на категорично оправомощените, които да приказват от името на институцията. Джеров признава, че този принцип има негативи и може да бъде оспорен. " На везните обаче е подложен престижът на Висш съдебен съвет и на правосъдната власт въобще ", аргументира се Джеров.

" Политическите и злободневните интензивности, както на институцията, по този начин и на нейните членове са противопоказни и следва да бъдат безусловно прекратени. Те би трябвало да бъдат сменени със мнения по проблематиката на промяната ", отбелязва претендентът на ГЕРБ. Становищата би трябвало да се показват пред медиите от обособени членове, само че като представители на институцията, а не в персоналното им качество.

Имотна декларация: апартамент, гараж и офис

Джеров е заявил апартамент, гараж и офис в София и една трета от вила с дворно място в столицата, добити по отминалост или като подаяние. Има един лек авотмобил - КИА Спортидж. Има и влог за малко над 25 хиляди $ и над 4 хиляди лева, които са пристигнали от наеми и възнаграждения.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Новият Висш съдебен съвет (5)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР