На 7 септември правната комисия на Народното събрание ще изслуша

...
На 7 септември правната комисия на Народното събрание ще изслуша
Коментари Харесай

Нели Виодорова, кандидат за съдебния съвет от независим депутат: Съдебната власт е длъжник на обществото

На 7 септември правната комисия на Народното събрание ще изслуша 11 членове за идващия състав на Висшия правосъден съвет (ВСС). Кандидатите са 18, като всяка партия има издигнати по минимум две номинации. За първи път изборът ще става с квалифицирано болшинство от 2/3 от депутатите. Петгодишният мандат на настоящия състав на съвета изтича на 3 октомври. По закон новият състав на Висш съдебен съвет би трябвало да бъде определен месец преди този момент, само че съгласно ръководителя на правната комисия Данаил Кирилов този период е инструктивен.

Останалите 11 членове от професионалната квота към този момент бяха определени след общи събрания и директно гласоподаване на магистратите. Те дефинираха един следовател, четирима прокурори и шестима съдии да влязат в новия правосъден съвет.

В продължение на три седмици " Дневник " показва 18-те претенденти на парламентарните партии през техните концепции и имотните заявления.

След представянето на претендентите за правосъдния съвет на всички политически партии, ред идва и на единствената номинация от самостоятелния народен представител Ангел Исаев. Тя е за Нели Виодорова, юрист и авариен член на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). Тя е с 26-годишен юридически стаж като юрист. Завършила е Софийския университет с общ триумф от семестриалните и държавни изпити от 5.92.

Концепцията

В концепцията си Виодорова написа, че като юрист се е явявала по наказателни, цивилен, административни каузи, както и по процеси пред Европейския съд по правата на индивида. Според нея погледа ѝ от " различен ъгъл " не като магистрат би обогатил активността на Висш съдебен съвет.

И претендентът на самостоятелния народен представител обръща внимание на неравномерната натовареност сред столичните съдилища и някои по думите ѝ " бутикови " съдилища в провинцията. Според нея командироването на съдии от един в различен съд е единствено палиативна мярка. По-глобалното решение на въпроса изисква законодателни промени, с цел да се промени подсъдността на делата и те да се разпределят по-равномерно сред съдилищата.

" Професионалните умения на съдиите са белег за потенциала на правосъдната власт и съображение за дейно правораздаване ", отбелязва Виодорова. Според нея Висш съдебен съвет следва да провежда професионални срещи на районно равнище и ротационен принцип за проблеми с правоприлагането, продан на положителни правосъдни практики и други Висш съдебен съвет да вкара и

условие към всеки арбитър за присъединяване в правно образование няколко часа годишно.

Според претендента, повдигнат от Исаев, на съдиите следва да се организира задълбочено образование и по европейско право и правата на индивида.

Тя се афишира за възбрана съдии да заемат председателски пост за повече от два поредни мандата в съдилищата въобще, а освен в съответен съд, както е в този момент уредено.

Съдебният съвет би трябвало да поставя старания за поддържане на добър разговор органите на другите две управляващи, само че този разговор би трябвало да е равнопоставен, реализиран с достолепие, показва Виодорова. Да не позволява интервенция в активността на правосъдната власт.

Адвокатът също отбелязва ниското публично доверие към правосъдната система.

" Съдебната власт е дебитор на обществото ",

акцентира тя. Според нея Висш съдебен съвет би трябвало да обясни аргументите за констатациите на еврокомисията за диспропорцията в България сред отделените разноски за действие на правосъдната система, намаляващите каузи и недоверието на жителите и да очертае пътя за превъзмогването им.

Имотна декларация

Нели Виодорова е заявила два жилището - в София и Свети Влас, последният ѝ е дарен. След подаяние тя придобива и половин апартамент в Перник. Има елементи от поземлени парцели в Перник и две села. Има и автомобил - Тойота, който е купила с персонални пари. На нейно име има и влог от близо 19 хиляди лева

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новият Висш съдебен съвет (21)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР