На 7 октомври в Софийския университет Св. Климент Охридски ще

...
На 7 октомври в Софийския университет Св. Климент Охридски ще
Коментари Харесай

Доц. д-р Д. Григорова: 1917-а не е просто поредица от революции

На 7 октомври в Софийския университет " Св. Климент Охридски " ще се организира конференция във връзка 100-годишнината на Октомврийската гражданска война.

Организатор на кръглата маса, озаглавена " Империи против идеологии. 1917 - 2017 " е катедра " Нова и модерна история " към Историческия факултет на Софийския университет.
Озаглавихме по този начин нашата конференция по този начин, с цел да се включат сътрудници, които преглеждат сходни обстановки преди 1917-а и по-късно, с цел да може да се направи по-пъстра картина на случаващото се. Това изясни в изявление за предаването ни " 12+3 " доцент доктор Дарина Григорова  - учител от СУ " Св. Климент Охридски ":1917-а не е просто поредност от революции, а се срутват поредност от политически системи и империи - и на Запад, и Руската, която е една от последните. Битката с идеологията е борбата, която губи Руската империя, като идеологията не е единствено лявата - на болшевиките, защото първата борба е с демократичната идеология на съветските дворяни. Тогава в действителност империята се трансформира в република - тъкмо по време на война, което дефинира и самия ход на войната за Русия, като това е един доста комплициран развой. 
Болшевиките са професионални революционери, до момента в който другите са професионални либерали, които са привикнали на висок език и на дълги диалози, както и се пробват да имитират парламентарен живот по време на война без ясна визия по какъв начин ще се води тази война, само че с желанието за надвит край, разяснява още преподавателят. 
В ефира на " Хоризонт ", доцент доктор Григорова даде и детайлности по отношение на конференцията, която ще се организира идващия вторник от 10 до 20 часа в Конферентната зала на Ректората:
Едната част, несъмнено, са типичен тематики, свързани с Февруарската или Октомврийската гражданска война -  с тази цяла поредност от катаклизми в Руската империя до 1917 година Другият блок са свързани с казуса " империи и идеологии ", като се стига даже и до съвремието, което беше нашата концепция. 
Има и тематика за пропагандата на Путин, който свърза царския облик със руския и постсъветския, т.е. разнообразието е от всевъзможни гледни точки, като има и по-екзотични тематики, които са свързани с обособени проблеми в западноевропейски страни, само че отново свързани със съзнанието на хората и публичните мечтания, които постоянно са подвластни на ловки революционери като болшевиките, добави доцент доктор Григорова.

Защо съумява Октомврийската гражданска война, както и дали и по какъв начин ще бъде отбелязана 100-годишнината на Октомврийската гражданска война в Русия,  можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР