На 7 октомври (миналата събота) Хамас извършва терористични нападения близо

...
На 7 октомври (миналата събота) Хамас извършва терористични нападения близо
Коментари Харесай

Как израелската технологична общност реагира на войната между Израел и Хамас

На 7 октомври (миналата събота) Хамас прави терористични набези покрай границата сред Израел и Газа, при които са убити цивилни и са взети заложници. В неделя Израел афишира война и стартира да ползва блокада на Газа, като прекъсва достъпа до електричество, храна, вода и гориво. По данни на израелското посолство във Вашингтон до момента са починали повече от 1000 израелци, а в Газа и на Западния бряг броят на жертвите наближава 850 души по данни на две министерства на опазването на здравето в района.

Според Израелския орган за нововъведения, софтуерната общественост в Израел обезпечава съвсем 1/5 годишния БВП на страната, което я прави секторът с максимален стопански принос в страната. Технологичният бранш също по този начин съставлява към 10% от общата работна мощ. Дори по време на война огромна част от израелската софтуерна общественост продължава да намира метод да напредва, съгласно Двир Бен-Ароя – съосновател на Spike – платформа за съдействие с клиенти като Fiverr, Snowflake, Spotify и Wix и няколко други членове на софтуерната общественост, с които CNBC беседва.

Бен-Ароя възнамерявал да пусне интегрирания инструмент сизкуствен разсъдък на Spike този понеделник и съвсем незабавно реши да отсрочи плана, само че единствено за седмица.

За Амитай Ратзон, основен изпълнителен шеф на компанията за киберсигурност Pentera, предходната събота е почнала с „ неустановеност и доста комплициране “, само че когато в понеделник компанията му е имала среща на всички чиновници, той си спомня, че някои израелци са гледали на работата като на положително разпръскване. За тези, които считат противоположното, компанията им разрешава да си вземат нужния отпуск.

Pentera работи от 20 страни, като в Израел е най-голямата база от чиновници и е профилирана в имитирането на хакерски атаки за клиенти като BNP Paribas, Chanel и Sephora, с цел да разпознава слабостите на системите им. Ратзон съобщи, че се е наложило да преструктурира някои интернационалните задължения на фона на спора – отменил е образованието, за което някои чиновници са летели до Израел, помолил е някой да го замести за плануваната му тирада в Монако и е предиздвикал членове на екипа от Германия и Обединеното кралство да летят за конференция в Дубай, която чиновниците от Израел са възнамерявали да посетят.

Значителен брой софтуерни служащи към този момент са призовани да се включат във военния запас – готовност, която досега наброява към 360 000 израелци.

Ратзон съобщи, че сега в Pentera служат повече от 20 от най-хубавите ѝ чиновници, някои от които са на фронтовата линия.

Исаак Хелър, основен изпълнителен шеф на Trullion – стартъп за автоматизация на счетоводството с офиси в Тел Авив, съобщи пред CNBC, че финансовият началник на компанията преди малко е приключил финансовата си прогноза за 2024 година и по-късно незабавно е доставил нови бронежилетки за своята част от Израелските отбранителни сили, откакто е събрал над 50 000 $ за обезпечаването им.

От близо 450-те чиновници на цифровата банка One Zero – всички основани в Израел – към 10% са били призовани за работа в запаса, съобщи пред CNBC основният изпълнителен шеф Гал Бар Деа. Той бил сюрпризиран да види, че хората непрекъснато непринудено се прикриват един различен в групата на чиновниците в WhatsApp.

Според Бар Деа някои членове на израелската софтуерна общественост работят изключително върху софтуерни принадлежности, свързани с спора, като да вземем за пример уеб страница за изчезнали лица, сходен на табло за разгласи, принадлежности за отбрана от хакерски атаки и даже запас за намиране на онлайн психолози.

„ Това е необикновено – това е тайният сос на Израел… стартъп нацията. За два дни хората започнаха да събират пари, да работят като доброволци, да одобряват деца, да строят нови къщи, да разхождат изоставени кучета. Хората основават кибер неща, информационни неща…неща, които оказват помощ на цивилните…уебсайтове за намиране на заложници. “

каза Бар Деа пред CNBC

Пет минути преди диалога на Бар Деа със CNBC той показа, че е чул сирените от офиса си и че брачната половинка му е завела децата в дома им, с цел да се подслонят на несъмнено място.

„ Интересно е да се опитваш да бъдеш основен изпълнителен шеф на банка или високотехнологична компания, а в това време да си татко на 10-годишно и 6-годишно дете “, сподели Бар Деа и добави: „ Много е мъчно. Това е нещо, което в никакъв случай не сме изпитвали преди, никога…Всеки се пробва да разбере по какъв начин да се оправи с това от позиция на бизнеса, а също и от персонална позиция. “

добави още той
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР