На 7 май митническите служители в Остенде, Белгия, получиха пратка

...
На 7 май митническите служители в Остенде, Белгия, получиха пратка
Коментари Харесай

Могат ли безекипажните кораби да бъдат бъдещето на търговията?

На 7 май митническите чиновници в Остенде, Белгия, получиха пратка със стриди от Англия. Стридите бяха хванати в Есекс и превозени до Белгия с 12-метров транспортен съд с алуминиев корпус, който прекоси Ламанша... без хора на борда.

Това ще остане в историята като първата в света комерсиална пратка, осъществена от безекипажен транспортен съд.

Все отново корабът беше деликатно следен от 4 души, намиращи се в надзорен център на компанията Hushcraft в Есекс, която е виновна за дизайна и създаването на безекипажния кораб.

Корабът беше следен и от бреговата защита на Англия и Белгия, за всеки случай, написа BBC.
 Първият транспортен съд, задвижван от акумулатори, се насочи за Арктика
Първият транспортен съд, задвижван от акумулатори, се насочи за Арктика

Разчитайки единствено на батериите, той ще може да плава до час

" Всъщност можете даже да слушате по какъв начин вълните се удрят по кораба ", сподели управителният шеф на Hushcraft Бен Симпсън.

Корабът разполага с хибриден дизелов мотор, електрически генератор, сателитна връзка, видеонаблюдение и термални камери. Съоръжението има инсталирана и система за автоматизирана идентификация, която предизвестява намиращите се наоколо кораби за своята позиция и маршрут.

Въпреки че пратката със стриди е единствено 5-килограмова, самата концепция за превозване посредством сходен кораб е революционна. Има ли пазар за нея?

" Ползите са доста. Можете да ги изпратите (безекипажните кораби - бел. ред.) на всички места по света да правят разнообразни задания на доста по-ниска цена. На този транспортен съд не е нужно да имате спално поделение или тоалетна да вземем за пример. Можете да употребявате повече пространство ", сподели Симпсън.

По думите му сходни кораби са по-благоприятни за околната среда, защото могат да се задвижват от електричество. Не са нужни и толкоз огромни пристанища за тях. Безекипажните кораби имат капацитета и да заменят автомобилното превозване на артикули и да доведат до доста по-малко нездравословни излъчвания.

Според Лаурънс Бренан, който е пенсиониран капитан и професор по интернационално морско право, въпросните кораби могат да имат и отрицателно изражение.

Корабите без моряци не допускат риск за човешкия живот, да вземем за пример от пожари или други рискове в морето. Никой не би трябвало да набира личен състав, да им заплаща, да ги образова или да пази се от нелицензиран екипаж. Лодките могат да отидат на всички места сами. Въпреки това проф. Бренън е на мнение, че могат да зародят и проблеми. Ако се скапе връзката на подобен транспортен съд, това би означавало, че съдът ще стане транспортен съд фантом, който може да бъде доста рисков за други съдове в намерено море. В взаимозависимост от товара на кораба, той може да сътвори и опасности за околната среда, макар че като цяло е по-безопасен и щадящ.

Бившият моряк продължава - безекипажните кораби могат да бъдат спрени и ограбени от пирати да вземем за пример.

Очаква се следващата година сходен план да преплува Атлантическия океан. Въпреки това екипът, който работи в тази тенденция, е наясно с рестриктивните мерки на технологията. " Когато на борда се появят непредвидени обстановки, човешкият опит може да реши казуса ", сподели доктор Каролина Зволак, която оглавява навигационния отдел на Института по навигация и морска хидрография в полската военноморска академия. Тя също по този начин способства за сполучливото навигиране на пратката със стриди през май. Според нея в скоро бъдеще няма да се следи гражданска война в корабоплаването.

Според Съмпсън обаче безекипажното преместване на артикули, изключително на къси дистанции, няма да бъде необичайност и то в период до 5 години.
 Най-голямата смяна на пазара на нефт идва след по-малко от половин година
Най-голямата смяна на пазара на нефт идва след по-малко от половин година

Компаниите, които транспортират товари по море, ще би трябвало да похарчат $10 милиарда, с цел да отговорят на новите правила за нездравословните емисии
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР