На 7 май 1983 г. е основано съвместно предприятие от Малайзия

...
На 7 май 1983 г. е основано съвместно
предприятие от Малайзия
Коментари Харесай

Протон – непознатата марка от Малайзия

На 7 май 1983 година е учредено съвместно предприятие от Малайзия и Япония, което започва да създава коли за първи път в страната - под търговската марка Proton. На този ден в Малайзия е подписано съглашение за основаване на съвместно дружество Perusahaan Otomobil Nasional Berhad за произвеждане на коли Proton. Компанията стартира активността си със сглобяването на лекия автомобил Proton Saga, който е копие на първото поколение японски модел Mitsubishi Lancer.

Междувременно в град Шах Алам започна изграждането на нов авто цех. Той влиза в употреба през 1985 година, след което производството на коли в страната нараства фрапантно и те бързо наводняват малайзийския автопазар.

Предприятието бързо набира мощ и през 1991 година се трансформира в акционерно дружество (PLC), което към този момент е без значение от Mitsubishi. Скоро се усвоява и там е производството на мотори. Производството на коли също непрекъснато нараства - през 1992 г. възлиза на 100 хиляди автомобила, а пет години по-късно доближава годишно равнище от 150 хиляди.

През 80-те и 90-те години на предишния век моделите на Mitsubishi се създават под марката Proton, само че с разнообразни имена. Първият автомобил със личен дизайн, въпреки и отново с мотор на Mitsubishi, е пуснат от компанията през 2000 година.

Интересен модел на марката от първото десетилетие на новия век е пикапът Arena, произвеждан от Proton от 2002 година Автомобилът е разработен въз основата на седана Wira / Persona. Пикапът има подсилено задно окачване с листови пружини и може да транспортира до 570 кг товар. Под капака е разположен 1,5-литров бензинов мотор 4G15, произведен по лиценз на Mitsubishi Motors.

Още в първите години от своето съществуване Proton стартира интензивно да рекламира и редлага своите артикули на чужди пазари, най-вече в Англия и други страни с ляв трафик. В интервала 1989 - 2016-а общо 141 209 транспортни средства са доставени на Британските острови. Австралия е на второ място - през 1995 – 2016-а са реализирани 34 985 автомобила.

Днес 50,1% от Proton принадлежат на малайзийската група компании DRB-HICOM, а останалите 49,9% са на китайския холдинг Geely. Днес колите Proton се изнасят в над 12 непознати страни, най-вече в Азия. Скоро ще влезе в употреба и цех на марката в Пакистан, където ще се произвеждат SUV-ете Proton X70 и X50. Общо от 1985 г. до момента марката е произвела над 3,8 милиона автомобила.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР