На 7 и 8 юли в Катар ще се състои

...
На 7 и 8 юли в Катар ще се състои
Коментари Харесай

Талибаните диктуват условията на новите преговори в Катар

На 7 и 8 юли в Катар ще се състои общоафганистанска среща на високо ниво за мир, само че, наподобява, съгласно изискванията на талибаните, тъй като афганистанското държавно управление няма да е публично показано на нея. Вместо това, както съобщи през днешния ден специфичният представител на Германия дипломат Маркус Поцел, участниците " ще бъдат там само в персонално качество и като равноправни участници ".

Талибаните изрично отхвърлиха да се срещат с държавното управление на афганистанския президент Ашраф Гани, въпреки че неведнъж предлагаха да договарят с всеки, който седне на масата за договаряния като редови афганистанец. Талибаните към този момент два пъти се срещаха с видни афганистанци, в това число някогашния президент Хамид Карзай и даже представители на държавния съвет за мир, а също с опозиционни политици. Тези срещи се състояха в Москва.

За договарянията в края на тази и началото на идната седмица беше обявено единствено ден откакто талибаните поеха отговорност за извънредно нахлуване в афганистанската столица Кабул. При него бяха убити минимум шест души, а ранените бяха над 100, доста от които съгласно афганистанското министерство на образованието са деца от две учебни заведения в региона.

Вчерашното нахлуване беше осъществено в утринния час пик. То стартира със мощен гърмеж на кола бомба и продължи близо 10 часа. Петима въоръжени мъже се барикадираха в многоетажна постройка и обстрелваха оттова прилежащата постройка на министерството на защитата, която съгласно екстремистите е била същинската цел на офанзивата. В последна сметка полицията ликвидира и петимата атентатори.

Хафиз Хан, притежател на автосервиз в региона на детонацията, чакаше през днешния ден дружно с още десетки други притежатели на търговски обекти полицията да им разреши да влязат в региона на нападението, който продължаваше да бъде отцепен от афганистанските сили за сигурност. " Веднага след гърмежа

на всички места виждах единствено черен дим,

няколко минути не знаех къде се намирам ", сподели Хан, гледайки към разрушения търговски регион на Кабул. " Това беше най-опасният момент в живота ми ", добави той. Президентът Гани осъди вчерашното нахлуване и упрекна талибаните, че желаят " да продължат войната ". Той още не е реагирал на новината за договарянията на 7 и 8 юли. Преди това Гани беше отправил претенции към талибаните, някои от които недоволстваха, че не престават да ги изключват от срещите със специфичния делегат на Съединени американски щати Залмай Халилзад да договарят директно с държавното управление му.

Халилзад, който води седмия кръг от директни договаряния с талибаните в Доха, към този момент имаше поредност от срещи с афганистанския президент в Кабул предишния месец. В обява в " Туитър " нощес той приветства оповестените общоафганистански договаряния. В нея се споделяше, че " разговорът е значителен детайл от четиристепенната рамка на мира и е значима стъпка за триумфа на афганистанския кротичък развой ".

Преговорите в Катар ще се състоят и под егидата на Германия, излиза наяве от публикуваното изказване на Поцел, немския специфичен делегат за Пакистан и Афганистан. Предишният опит за междуафганистански разговор в Катар се провали, откакто двете страни не се споразумяха за участниците. Поцел сподели, че този път поканите са взаимно изпратени от Германия и Катар.

" Афганистан се намира в съдбоносен миг, в който се открива опция за прогрес към постигането на мир ", сподели Поцел в изказването си. " Само

самите афганистанци могат да решат бъдещето на страната си ",

добави той. Поцел уточни, че Катар и Германия се надяват договарянията да основат доверие сред воюващите страни.

Говорителят на талибаните в Доха Сухаил Шахин съобщи преди този момент пред " Асошиейтед прес ", че договарянията с Халилзад са фокусирани върху графика за изтеглянето на войските на Съединени американски щати и НАТО от Афганистан. В обява в " Туитър " Шахин сподели, че договарянията ще бъдат съпроводени от оповестяване на график за извеждането на към 20 хиляди военнослужещи, съвсем 14 хиляди от които са американци.

" В Афганистан в никакъв случай няма да има мир ", сподели ядосано Саваб Гул, който чакаше през днешния ден в афганистанската столица Кабул, с цел да отвори отчасти опустошения си магазин за завивки и постелки. Четиридесетгодишният Гул сподели, че в никакъв случай не е живял в мир и не разпорежда особени очаквания на опитите да бъде комплициран завършек на безкрайните войни в Афганистан. " Всеки ден умират хора. Афганистан е пъкъл за нас, афганистанците ", съобщи той. " Не мисля, че в миналото ще доживея да има мир ", добави Гул. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР