На 7 декември 1941 г. Япония атакува изненадващо американския тихоокеански

...
На 7 декември 1941 г. Япония атакува изненадващо американския тихоокеански
Коментари Харесай

Как Великобритания подготви Япония за атаката на Пърл Харбър

На 7 декември 1941 година Япония нападна изненадващо американския тихоокеански флот в базата му в Пърл Харбър, Хавай.

Това нахлуване слага началото на поредност събития, които трансформират напълно историята и хода на Втората международна война. Самата борба и последвалото я стълкновение при Мидуей променят тотално метода на водене на морски бойни дейности, изтиквайки на напред във времето самолетоносачите, за сметка на линейните корабит.Затова не е чудно, че случилото се е превърнато в народен мит както в Съединени американски щати, по този начин и в Империята на изгряващото слънце.
Премиерът на Япония изрази съболезнования за жертвите на нападението над Пърл Харбър Той обаче не се извини за японското нахлуване през 1941 година
Една от легендите за офанзивата в Пърл Харбър е, че триумфът ѝ се дължи на японския стратегически и тактически талант, само че това надалеч не дава отговор истината.

Реално видяно проектът за японската офанзива над американските военноморски сили повтаря значително тъкмо борбата при Таранто от 11 ноември 1940 година, при която Англия съумява с изненадваща въздушна офанзива от самолетоносачи да потопи половината италиански флот, до момента в който е закотвен в своята база.

Британският адмирал Андрю Кънингъм, който управлява интервенцията, декларира, че към този момент „ самолетите са най-унищожителното оръжие на флота”. Думите му са чути доста добре от неговите сътрудници в Токио.
Почитат паметта на починалите при Пърл Харбър Навършват се 70 години от нападението от Втората международна война, при което Япония нападна по въздух Съединени американски щати
Историкът Мартин Гилбърт отбелязва, че още на идващият ден след английското нахлуване над Таранто главнокомандващият на имперския японски флот Исоруко Ямамото заповядва да бъде стартирано разучаването на британските проекти за борбата и приложимостта им за офанзива над американската база в Пърл Харбър.

Година по-късно японската морска интервенция е осъществена и офанзивата против Пърл Харбър става преломен миг в историята, само че малко на брой си спомнят за предхождащата я борба при Таранто в Средиземно море.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР