На 68-годишна възраст, след продължителна борба с тежко сърдечно заболяване,

...
На 68-годишна възраст, след продължителна борба с тежко сърдечно заболяване,
Коментари Харесай

Скръбна вест от Бургас: Тежка болест взе живота на легендарния разузнавач и основател на Първа частна милиция Оник Калустян

На 68-годишна възраст, след продължителна битка с тежко сърдечно заболяване, си отиде една от знаковите фигури на разузнаването, политиката и духовните учения в Бургас - Оник Калустян, оповестява " Флагман ".

Оник Калустян е работил в Държавна сигурност до самото й закриване - по линия на турската дипломация. През 1995 година той бе зрелищно задържан като шеф на службата за сигурност в Регионална дирекция на вътрешните работи Стара Загора - за шпионаж и държавна измяна. Срещу него бяха повдигнати тежки обвинявания - за това, че предал секретни документи от ДЗУ-Стара Загора на турското разузнаване Разузнавателна служба на Турция. Разузнавачът предстоя в старозагорския арест, а по-късно и в пловдивския затвор 556 дни, до момента в който Военноапелативният съд го оправда по всички обвинявания.

Малко прочут факт е, че бившето скрито ченге е главният идеолог и основател на Първа частна милиция, която бе управлявана от експолицая Георги Николов - Мечката, екзекутиран демонстративно през 1995 година

Името на Калустян се свързва още и с следствието на най-големите атентати по време на Възродителния развой - като убийството на турски посланик в бургаския жк " Изгрев ", както и издирването на участниците в терористичния акт на гара " Буново ". Калустян е бил и част от две секрети интервенции, които са предотвратили сериозен атентат на българско летище и прочут летен курорт.

Фамилия Калустян е измежду престижите на бургаския хайлайф. Покойният към този момент шпионин в никакъв случай не се е отмятал от своите в Българска социалистическа партия, само че и постоянно е отказвал присъединяване във вътрешните интриги на партията. През последните 10 години той предпочиташе усамотението и контакт единствено с най-близки хора - братя от Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим, където изпълняваше висока офицерска служба. Въпреки скромните си финансови благоприятни условия Оник Калустян в продължение на 20 години бе съорганизатор в персонално качество на шампионата по културизъм " Мечката " дружно с друга знакови фигура в Бургас - Румен Желев, сподвижник на Георги Николов - Мечката.

Погребението ще бъде през днешния ден в 14:00 ч. в Ритуалната зала на Гробищния комплекс в Бургас.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР