На 6 януари се навършват 174 години от рождението на

...
На 6 януари се навършват 174 години от рождението на
Коментари Харесай

Народе, кълве те секи, кой отде помине - и турчин, и поп, и дявол...

На 6 януари се навършват 174 години от рождението на един от най-великите българи - Христо Ботев. Поет, журналист, бунтовник, пламенна душа и търсещ дух, несклоняем герой за независимост и правдивост. Смъртоносният патрон го застига едвам 28-годишен.  
Друг популярен българин - поетът П.К.Яворов написа: „ Ботев беше притежател на една задача в тъмнините на земята измежду едно робско племе. Той беше един Гений! И аз мисля, че в никакъв случай няма да знаем тъкмо величината на тоя дух. Ботев усещаше Бога в своето сърце, не – в своята душа! Той усещаше Бога в себе си, тъй като беше един от боговете, слезли на земята, въплътили се, с цел да последват своите неизповедими цели. “ И още: " Религията учи на примирение, само че същинската религия е да умреш като Ботев за една концепция, даже когато знаеш, че е авансово обречена! “ (П. К. Яворов, „ Гения няма възраст и националност, събр. съчинения, т. 1У С, 1979, с. 175)Днес избрахме за вас линии от сатиричното перо на Ботев, оповестени във в. " Будилник ", издаван от поета в Букурещ през 1873 г. 
* * *
Издирих към този момент, намерих! От бял лук бягат: чумата, холерата, дамите и сичките прилепчиви заболявания. Срещу чумата и холерата земай сяка сутрина от 5 до 6 главички; против дамите — дозата е неопределена. Препоръчам тоя медикамент на сичките младежи, които учат медицината.
* * *Родило се, не шава; яде, пък не става. Що е то?— Нашата екзархия.
* * *Уста няма, а яде; ръце няма, а краде. Що е то?— Добродетелната тайфа.
* * *Мас има, свиня не е; разум има, човек не е; аз го имам за магаре, ти го имаш за светия. Що е то?— Чорбаджия.
* * *Ти го чакаш да се роди, а аз думам: умряло е. Що е то?— Патриотизмът на дяда епископ.
* * *Първо и първо — учителят би трябвало да знае освен това от децата, които ще учи. Второ и второ — когато ги той учи, или не учи, то би трябвало с очи да гледа долу на земята, а духът му да е повдигнат горе на таванът, а самичък той да не е в кожата си. Третйо и третйо, тъй като децата ги предава на учителят самичък Христос, а не родителите им, то най-тежка работа на учителят е: да резервира тяхната драгоценна и сладка непорочност, дорде остареят, — което е най-главната цел на възпитанието, а сичко друго в близост (пръчка, книги и др.) са колайлъци, сир. — шарлатанлъци. Четвърто и четвърто най-сетне — учителят би трябвало да бъде: толерантен като вол, добър като ягне и телесно здрав като битолски бедняк.
* * *…Огънят грее. Майка му на Иванча преде, а Иванчо забол на котката опашката в поясчето си, стиснал й със зъби ухото, а с ръцете я държи за предните крайници. Котката свири „ гайда “.Иванчо. Мамо мари, ами по кое време порасна аз, какъв ща стана?Майка му. Ти стани човек, та тъпанът на тейка ти е подготвен на тавана.(Видиш ли, домнуле Мънза? И тъпанарин да стане някой — би трябвало да бъде човек).
* * *А пиянството има три градуса: 1) когато вървиш, да залиташ от зид на дувар; 2) двама да те държат под мишниците и трети да ти мести краката, и 3) да лежиш на пътя, а гаргите да ти кълват очите, както тебе, народе, кълве секи, кой отде помине — и турчин, и поп, и демон.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР