На 6 октомври 1934 г. премиерът на автономната област Каталуния

...
На 6 октомври 1934 г. премиерът на автономната област Каталуния
Коментари Харесай

Историята на Каталунската държава от 1934 г., завършила с разстрел

На 6 октомври 1934 година министър председателят на самостоятелната област Каталуния Луис Компанис афишира Каталунска страна в рамките на несъществуваща федерална република Испания. Десет часа по-късно и след гибелта на десетки души той се предава, напомня Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Когато Компанис прави прокламацията си, левите партии са оповестили " обща революционна стачка " в символ на митинг против влизането в държавно управление на трима министри от коалиция, сплотяваща и десни партии - СЕДА (CEDA).

" Каталунци!, се провиква Компанис от балкона на Женералитата, централата на каталунското държавно управление (...) В този церемониален час, в името на народа и Каталуния, разгласявам страната Каталуния от федералната република Испания и, с цел да установим и укрепим връзките с ръководителите на общия митинг против фашизма, ги кани да открият в Каталуния краткотрайно държавно управление на републиката ".

Компанис явно не се е бил съветвал с ръководителите на общата стачка, а втората испанска република не е федерална. За първи път обаче, без да успее да утвърди конституцията през декември 1931 година, Каталуния, самопровъзгласила се република, прави опит да получи статут на автономност, който е съчетаем само с модела на федерална страна. На Мадрид ще му бъдат нужни напрегнати договаряния, с цел да сведе компетенциите на Каталуния до допустими пропорции за новата единна страна.

Отговорът на държавното управление не се забавя. Главнокомандващият на военните сили на Каталуния, военачалник Доминго Батет, отхвърля да се подчинява на Женералитата и откакто се съветва с премиера в Мадрид, афишира военно състояние.

Полицай убива пехотинец и армията отвръща на удара. При конфликтите през нощта съгласно историците умират сред 46 до 80 души. В 6 ч. сутринта на 7 октомври, 10 часа след оповестяването, Компанис се предава на военачалник Батет.

Компанис е задържан с държавното управление и редица депутати. Снимката им зад решетките ще обиколи света.
На 14 декември със закон е анулирана автономията на Каталуния за неустановен период.

Компанис намира леговище във Франция след гражданската война (1936-1939), където е задържан от германците през 1940 година и предаден на диктатора Франсиско Франко. Разстрелян е на 15 октомври в крепостта Монтжуик над Барселона. Той става воин за каталунските сепаратисти.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР