На 6 ноември, в Комисията по граждански свободи, правосъдие и

...
На 6 ноември, в Комисията по граждански свободи, правосъдие и
Коментари Харесай

Елена Йончева призова европейските институции да не оставят българските журналисти да се борят сами срещу корупцията

На 6 ноември, в Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Европейския парламент, се организира чуване на тематика: „ Свобода на медиите, независимост на словото и битка с изявленията, проповядващи омраза и ненавист онлайн и офлайн “.

Сред участниците бяха представители на Съвета на Европа, Репортери без граници, проверяващи публицисти и други.

По време на чуването, Елена Йончева, евродепутат от Групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал, се обърна към представителите на Съвета на Европа и Репортери без граници с думите:

„ Генералният секретар на Репортери без граници, Кристоф Делоар, разгласи, че „ медийната среда в България не е била толкоз влошена през цялото време на демокрацията “.



В последния отчет на организацията, България е на 111-о място по независимост на медиите. От 2006 година насам сме солидно на дъното в класацията на Европейски Съюз, пред нас са страни, които даже не са държави-членки на Европейски Съюз.
Българските публицисти са непрекъснато на прицела на проведената престъпност и управляващите.

Причините за офанзивите против публицистите в България са техните следствия - за корупция и интернационален трафик, за връзките сред политиците и мафията, за злоупотребите с еврофондове...

Повечето смели публицисти биват уволнени от работа. Имената са доста - Ани Цолова, Милен Цветков, Генка Шикерова, Миролюба Бенатова, а някои биват и арестувани - като Димитър Стоянов по аферата „ ДжиПиГейт “.

Същевременно държавното управление продължава да разпределя европейски средства за медиите по непрогледен метод, като по този метод подсигурява некритична медийна среда.



Днес не е задоволително Европа единствено да разпознава утежняването на медийната среда в България. Оставаме с усещането, че Европа и европейските институции са оставили българските публицисти да се борят сами против корупцията и проведената престъпност в България!

Интересува ме по какъв начин вие ще обясните този толкоз бърз спад на медийната независимост в България и кой, съгласно вас, дава отговор за тази срамна медийна обстановка? “, приключи своето изявление Елена Йончева.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР