На 6 май в община Враца празнуват 2008 мъже с

...
На 6 май в община Враца празнуват 2008 мъже с
Коментари Харесай

Гергьовден във Враца и Мездра

На 6 май в община Враца честват 2008 мъже с името Георги и 362 Гергани. Особено известно във врачанския край е името Галина –него носят 429 дами. 354 са тези с името Галя. 11 са Георгиците,  родителите  от 52 фамилии са нарекли детето си Гинка.
Църквата през днешния ден празнува „ Св. Георги Победоносец “ – един от най-почитаните светци от Източното православие.  Георги се трансформира в пример на " идеалния воин-християнин " и светец-покровител на войната и войската.
Празникът е прочут още като Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън и се празнува в деня на християнския светец Георги, който в националните показа е настойник на овчарите и стадата. С него завършват пролетните празници в страната ни и стартират летните.
Традицията повелява всяка къща да пече агне за Гергьовден.
На 6 май в България се отбелязва и Денят на храбростта и празник на Българската войска.
Днес и град Мездра отбелязва 70 по ред рожден ден – С Указ на Народното събрание от 1949г. 6 май е разгласен за Ден на Мездра, по името на небесния настойник и патрон на храма Св. Георги Победоносец. По традиция честването стартира с празнична литургия в храм „ Св.Георги Победоносец “. По-късно на Централния площад в Мездра бе осъществен обред по издигане на националния байрак, знамето на община Мездра и на Европейския съюз. Приветствие към жителите насочи кметът на града Генади Събков, а на 11 предприемачи, които са съдействали за развиването на стопанската система и вложенията, бяха връчени почетни  плакети. Сред тях са Васил Христов, Иван Иванов, Демир Мутлу, Тони Йорданов, Василиос Красулис, Свтослав Серафимов.
Тържеството продължи с къса поетична комбинация „ Мездра – мой роден град “ от  възпитаници на ОУ „ Христо Ботев “ и фолклорна група Искрица при Пенсионерски клуб „ Мездрея “. След нея бяха поднесени венци и цветя пред Паметника на починалите във войните от мездренския край.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР