На 6 май евродепутатът Андрей Ковачев, председателят на Фондация Българска

...
На 6 май евродепутатът Андрей Ковачев, председателят на Фондация Българска
Коментари Харесай

МВнР ще информира всички наши партньори за безпрецедентния акт с недопускането на българи в РСМ

На 6 май евродепутатът Андрей Ковачев, ръководителят на Фондация " Българска памет " доктор Милен Врабевски и няколко други български жители са били спрени и не са били позволени до територията на РСМ. Те са пътували за обичайното честване на военното гробище до Ново село.

 

Външният ни министър Иван Кондов съобщи на брифинг пред медиите, че това е невиждан акт и България ще осведоми европейските институции за недопускането на българите в РСМ.

 

Кондов съобщи, че мемориалът в Ново село е едно от четирите военни гробища, което Скопие се съгласи да бъдат възобновени. В него почиват български войни. Това честване е обичайно, до момента не е имало проблеми, не е предизвиквало несъгласия и самият Андрей Ковачев е взел участие няколко пъти в честванията.

 

В уведомленията, които граничните управляващи на РСМ са връчили на българските жители, категорично е посочено, че в граничната система на РСМ те попадат в забранителен лист.

 

" Министерство на външните работи е в развой на информиране на всички наши сътрудници за този невиждан акт, който не съответствува с заявеното желание от Скопие да работи за добросъседски връзки и за поетите от него задължения. Предстои изпращането на публични писма от президента, от ръководителя на Народно събрание и от мен до институциите в Европейски Съюз ", сподели Кондов.

 

Вчера министърът на външните работи извика на среща в Министерство на външните работи посланика на Северна Македония в България Агнеза Поповска.

 

Обяснението ѝ, както и известието на Министерство на външните работи на РСМ се разминава с уведомлението, връчени от граничните управляващи, сподели Кондов.

 

" Свидетели сме на опити за заглушаване на гласовете на македонските българи, посредством повдигането на безпочвени обвинявания, посредством притискането им със правосъдни каузи, демонизиране в медиите и обществените мрежи ", добави още той.

 

Пред Поповска външният ни министър е изискал информация за това какви са тези " черни описи ", съществуват ли и какви са критериите български жители да попадат в тях.

 

Източник Българска национална телевизия

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР