На 6 март тази година примата на българската попмузика Лили

...
На 6 март тази година примата на българската попмузика Лили
Коментари Харесай

Лили Иванова ще изнесе концерт в легендарната зала Флаже в Белгия

На 6 март тази година примата на българската попмузика Лили Иванова ще изнесе концерт в Брюксел в именитата зала " Флаже ". Събитието е по покана и под патрона на на евродепутата Илхан Кючюк.

Фондацията на Лили Иванова ще бъде показана в Европейския парламент, задачата е разпространение на българската музика и просвета. Лили Иванова ще бъде призната и в историческото кметство на белгийската столица, което се намира на известния площад Гран плас.



За белгийците Флаже е институция. Казват, че именитата залата има една от най-хубавите акустики в Европа. Построена през 30-те години на предишния век в типичния за Брюксел Арт деко жанр, Флаже е гордостта на Брюксел и Белгия - желано място за типичен концерти, джаз и модерна музика от целия свят.

Белгиецът Дидрик де Схатцен е геренален секретар на европейската демократична партия АЛДЕ, само че и буен пианист и обожател на хубавата музика. Покрай организацията на концерта, той е разкрил и музиката на Лили Иванова. Нарича я Тина Търнър на Източна Европа.

" За мен културата е доста значима. Работя за това да създадем Европейския съюз по-силен, само че по-силен Европейски съюз не е единствено Шенген, да вземем за пример, само че и просвета. Културата е това, което ни сплотява. Присъствието на Лили Иванова тук на място, където са изнасяли концерти Жак Брел и доста други митове значи основаване на връзки сред страните и това в в действителност задачата на моята работа. Това е, което прави и Илхан Кючюк като съпредседател на Алде - да сплотява хората в Европа, а културата е значителен детайл от това ", сподели Дидрик де Схатцен - общоприет секретар на АЛДЕ.



Идеята за концерта на Лили Иванова във Флаже се заражда инцидентно.

" Една заран, когато пътувах за следващото политическо мероприятие, взех решение да ревизира главните вести денем. Влязох в уеб страницата " Епицентър " и видях, че Валерия Велева е направила огромен репортаж за това какво желае да направи Лили Иванова с всичко, което има - и материално, и мемоари. Разбрах, че концепцията е да направи фондация. Бях впечатлен от историята ѝ. Винаги съм се впечатлявал от политическа позиция, когато американските президенти след края на своята кариера са учредявали фондации. Бих съм на доста такива събития. И взех решение да звънна на Валерия Велева, с цел да може фондацията на Лили Иванова да придобие по-голяма известност и европейско измерение тук в Брюксел ", разяснява Илхан Кючюк - евродепутат, съпредседател на АЛДЕ.

За актьор като Лили Иванова най-хубавият метод за разпространение е, несъмнено, концерт.



" Лили Иванова цялостен живот е пяла. Решихме да създадем това, което в действителност се опитваме в този момент - да направи концерт тук в Брюксел, във Флаже - в тази доста популярна зала. За да може песните на Лили Иванова да бъдат чути от български жители, които живеят към този момент доста години тук, само че и дружно с това творчеството ѝ да бъде разпространявано и измежду чужденците, които вероятно ще дойдат да я чуят тук. Смятам, че Лили Иванова е България. Там, където е нейното име, е името на България. Така съм го въприемал постоянно ", сподели още Кючюк.

Това е първият концерт на Лили Иванова в Брюксел. Няколко години след концерта ѝ в друга именита зала - парижката " Олимпия " - певицата за първи път пее пред българите в белгийската столица. Организаторите на концерта във Флаже се надяват този път да привлекат още повече фенове, освен български.

" Искам да направя вероятното за този концерт да чуят повече хора - да бъде отразен от интернационалните медии, да дойдат посланици, да дойдат хора, които ценят културата и изкуството, въобще да видят, да чуят и да се поклонят пред големия гений на Лили Иванова. Така че чакаме всички на 6 март, тук в тази прелестна зала от 20 часа да се насладят на това, което ще ни показа Лили Иванова ".



Организаторите от " Флаже " се гордеят със своята зала да чакат да посрещат Лили Иванова в нея.

" Намираме се в известното студио 4, което има една от най-хубавите акустики в цяла Европа. " Флаже " е издигната през 30-те години на предишния век, тя е първата постройка на белгийското национално радио и телевизия ", сподели Даниел Хеникс - " Флаже ".

През 80-те години белгийските публични радио и телевизия се местят от Флаже, а пред 90-те стартира огромна реституция. Известни общественици, меценати и предприемачи сплотяват старания и средства, да за реставрират извънредно културно завещание. За първи път в историята на страната 30 белгийски компании работят дружно, с цел да спасят архитектурния шедьовър и да го възстановят в първичния му искра. Типичният жанр арт деко от фасадата е непокътнат и вътре.

Световноизвестни пианисти, джаз реализатори и други актьори избират Флаже освен за концерти, само че и за студийни записи.

Голяма част от билетите за концерта на Лили Иванова във Флаже към този момент са продадени. На 6 март феновете ѝ ще чуят шлагери като " Щурче ", " Панаири ", " Детелини ", " Ветрове ", " Камино " и доста други, както и най-новата ѝ ария " Два белега ". На сцената до Лили Иванова непроменяемо ще бъдат нейните музиканти от " Ли оркестра ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР