На 6 март през 1902 г. е основан ФК "Реал"

...
На 6 март през 1902 г. е основан ФК "Реал"
Коментари Харесай

Реал - Мадрид е най-успешният европейски отбор на ХХ век

На 6 март през 1902 година е учреден ФК "Реал " - Мадрид (на испански: Real Madrid Club de Futbol), професионален футболен клуб от испанската столица. Сред ентусиастите е прочут като "Белият балет ", "Кралският клуб " и "Викингите ".

Отборът е приет от ФИФА за най-успешният футболен клуб на ХХ век. И не може да бъде другояче, откакто "Реал " - Мадрид е 33 пъти първенец на Испания, притежател на 19 Купи на Краля и рекордните 13 трофеи от Шампионската лига. И още доста национални и интернационалните награди красят клубната витрина.

"Реал " - Мадрид е един от създателите на ФИФА (като представител на Испания на учредителния конгрес през 1904 г.) и на организацията Г-14 (основана е през 2000 година от 14-те водещи клубове за показване на общите ползи в договарянията с УЕФА и ФИФА.

Спонсор на клуба е Fly Emirates, а оборудването му е от "Адидас ".

Клубът играе своите домашен мачове на Стадион "Сантяго Бернабеу ", с потенциал от 85 454 места, намиращ се в централната част на Мадрид. През 1945 година президент на "Реал " - Мадрид става Сантяго Бернабеу (и остава чак до гибелта си през 1978 г.). Под неговото председателство след гражданската война в Испания, стартира "прераждането " на клуба. Построен е нов стадион, открит през декември 1947 година и в началото носи името на остарелия стадион - "Чамартин " (кръстен на квартала, в който се намира). На 4 януари 1955 година приема настоящето си име - "Сантяго Бернабеу " в чест на президента на отбора по това време. Той трансформира клуба в международна футболна големина и институция.

През 1955 година по концепция на един френски публицист (Габриел Ано), Сантяго Бернабеу дружно с Густав Себеш основават шампионат, през днешния ден прочут като УЕФА Шампионска лига (турнир, включващ по тези времена тимове от Испания, Португалия, Италия и Франция). Това дава опция на Бернабеу да сътвори тим, който се трансформира в международна мощ и в Испания, и в Европа. "Реал " - Мадрид печели Шампионската лига пет пъти по ред сред годините 1956 и 1960 година, като на финала през 1960-а "Реал " побеждава "Айнтрахт " - Франкфурт с внушителния резултат 7-3. Това е връх, непостижим до през днешния ден от нито един различен футболен тим.

Първият герб на "Реал " - Мадрид е с елементарен дизайн и съставлява декоративна смеска на буквите на клуба - MCF (Madrid Club de Futbol). Тези букви са в тъмносин цвят върху бял декор. Първата основна смяна в герба настава през 1908 година, когато гербът придобива кръгла форма. След като крал Алфонсо дава купата "реал " на тима, по герба се появяват разнообразни кралски знаци. С прекратяването на интервала на монархията през 1931 година, тези кралски знаци биват отстранени от герба. Две години след края на Гражданската война, през 1941 година, към герба бива добавена черна лента, символизираща района Кастилия.

Най-новата трансформация на герба е от 2001 година, защото в клуба желаят да влязат в новия век по-добре. Може би главната смяна е в цвета на лентата, символизираща Кастилия, от черен на мрачно наследник.

Няма ентусиаст, който да не е чувал за "Ел Класико " - термин, употребен за футболните мачовете сред "Реал " - Мадрид и ФК "Барселона ". За първи път той се появява през 2000 година. Двата отбора имат изиграни 159 мача в Ла Лига. Отборът от Мадрид има 68 победи, "Барселона " - 61, а 30 срещи са приключили с еднакъв резултат.

Любопитен факт е, че играчи като Луиш Фиго, Роналдо, Бернд Шустер, Рикардо Замора, Михаел Лаудруп, Луис Енрике, Георге Хаджи са играли и в двата тима.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР