На 6-и септември /петък/ БДЖ организира атракционно пътуване по теснолинейката

...
На 6-и септември /петък/ БДЖ организира атракционно пътуване по теснолинейката
Коментари Харесай

БДЖ организира пътуване с парен локомотив между Септември и Велинград

На 6-и септември /петък/ БДЖ провежда атракционно пътешестване по теснолинейката сред Септември и Велинград във връзка Деня на Съединението на България. Специалното пътешестване ще се реализира за всички клиенти на националния жп транспортьор, които демонстрират интерес към ретро преносимия състав и живописния маршрут. В празничния ден пътническата комбинация ще бъде теглена от теснопътния парен локомотив № 609.76 – доставен у нас тъкмо преди 70 години.

Атракционният трен ще замине от гара Септември в 10:35 ч., като при идването си във Велинград ще бъде проведено посрещaне от локалната община. В противоположното направление композицията с ретро локомотива ще потегли от гара Велинград в 16:15 ч.

Ретро влакът ще бъде декориран от сдружението „ За теснолинейката ”, които ще се погрижат и за положителното въодушевление на пасажерите. Композицията ще се движи в състав от шест пътнически вагона.

Цената на билета за влака с парния локомотив № 609.76 сред Септември и Велинград ще бъде 25.50 лева за пътешестване в двете направления (с включени непокътнати места). Децата до 7-годишна възраст ще пътуват гратис без да употребяват настрана седящо място, като при закупуване на билети е нужен документ, удостоверяващ тяхната възраст.

Националният железопътен транспортьор припомня, че децата на възраст до 10 години наложително пътуват с компаньон.
Продажбата на билети и резервацията на непокътнати места за пътешестване с атракционните влакове ще стартира от петък (23-и август). Билети могат да бъдат закупени от железопътните бюра в столицата, както и от гарите София, Пловдив, Пазарджик и Септември.
***
Кратка историческа информация за парен локомотив № 609.76

Теснопътен парен локомотив № 609.76 е създаден в заводите Chrzanow Полша през 1949 година, след което е въведен в употреба по теснолинейните 760 mm железопътни линии Септември-Добринище и Варвара-Пазарджик. Експонат е от музейната сбирка на БДЖ. Възстановен е още веднъж за придвижване тъкмо преди 15 години и все още е единственият парен локомотив по теснолинейката в употреба.
Извършва атракционни, юбилейни, туристически пътувания и взе участие във кино продукции по една от най-атрактивните железопътни дестинации в България от Септември до Добринище.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР