На 6 декември ще се проведе срещата на върха ЕС-Западни

...
На 6 декември ще се проведе срещата на върха ЕС-Западни
Коментари Харесай

Елитът на Европа се среща с лидерите от Балканите в Албания

На 6 декември ще се организира срещата на върха ЕС-Западни Балкани в албанската столица Тирана.

В нея ще вземат участие ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен , ръководителят на Съвета на Европа Шарл Мишел, президентът на Франция Еманюел Макрон , канцлерът на Германия Олаф Шолц , министър председателят на Гърция Кириакос Мицотакис, министър председателят на Унгария Виктор Орбан, министър председателят на Италия Джорджа Мелони, канцлерът на Австрия Карл Нехамер, министър председателят на Белгия Александър Де Кро, президентът на България Румен Радев, министър председателят на Хърватия Андрей Пленкович, президентът на Кипър Никос Анастасиадис, министър-председателят на Чешката република Петър Фиала, министър председателят на Дания Мете Фредериксен и други.
Срещата в Тирана е продължение на срещите на върха Европейски Съюз - Западни Балкани в Порто Карас (Гърция, 2003 г.), София (България, 2018 г.), Загреб (Хърватия, 2020 г.), Бърдо при Краню (Словения, 2021 г.) и Брюксел (Белгия, 23 юни 2022 г.). 

Домакин на срещата, която има за цел да възобнови процеса на разширение на Европейски Съюз, ще бъде албанският министър-председател Еди Рама .

По думите му сбирката в Тирана тази седмица е доказателство за засилените геостратегически ползи на Европейски Съюз в района на Западните Балкани по време на войната на Русия в Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

Стратегическото партньорство и развиването на политическия разговор сред Европейски Съюз и страните от Западните Балкани , провокациите пред сигурността, миграционният напън , битката с тероризма и проведената престъпност ще бъдат във фокуса на водачите . Акцент в полемиките ще бъде подложен и върху превъзмогването на отрицателните социалноикономически последствия от войната в Украйна и задълбочаващите се енергийна и продоволствена рецесия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР