На 6 декември отбелязваме деня на Св. Никола (Свети Николай

...
На 6 декември отбелязваме деня на Св. Никола (Свети Николай
Коментари Харесай

Празнуваме Никулден!

На 6 декември означаваме деня на Св. Никола (Свети Николай Мирликийски Чудотворец).
Св. Николай Мирликийски е един от най-почитаните светци в България и в целия християнски свят. Той е настойник на моретата, моряците и риболовците. Затова по традиция на трапезата на Никулден би трябвало да има риба, най-често шаран.
Според една легенда, по време на мощна морска стихия, светецът избавил с молебствия моряците на кораба, с които пътувал към Божи гроб. Според друга, светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, умрял при рухване от най-високата мачта.
В облика на свети Никола се преплитат чертите на добродетелния християнин и на езическия господ Посейдон. Това е повода българите да го почитат като патрон на моряците и риболовците, както и като настойник на океаните, моретата, реките и езерата. Смята се, че когато е сърдит, светецът предизвиква бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата.
Свети Николай, архиепископ на град Мира в Ликия (Мала Азия), е умрял на 6 декември 342 година и светите му мощи се пазели там до 1087 година. През времето на византийския император Алексий I Комнин (1081-1118 г.) мощите на свети Николай били пренесени от гр. Мира в гр. Бари, Италия, където почиват и до през днешния ден във величествената базилика, издигната в негова чест.
В Западна Европа също празнуват деня на Св. Никола. Освен в италианския град Бари, където дружно го празнуват православни и католици, в Холандия и Белгия да вземем за пример този ден е изключително значим за децата. В нощта на пети против шести декември малчуганите оставят обувките си с вярата положителният светец да ги изпълни с лакомства и дарове. В доста региони на запада празненствата за свети Никола последователно се трансформират в Коледа, предава БГНЕС.
6-ти декември се счита и за ден на банкерите и търговците.
Празникът на св. Николай попада във времето на Рождественския пост и в този ден доста православни християни одобряват свето Причастие, а за празничната софра подготвят рибни ястия, които носят в храма за освещаване.
Много храмове в България носят името на Мирликийския Чудотворец. Никулден е празник на град Бургас, чиито поданици са го избрали за собствен небесен настойник.
На Никулден честват над 200 000 именици, от които две трети са мъже. Честит празник на Николай, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР