На 6 декември 2017 г. в 19:53 ч. специалистите от

...
На 6 декември 2017 г. в 19:53 ч. специалистите от
Коментари Харесай

Започна физическото стартиране на Четвърти енергоблок на Ростовската АЕЦ

На 6 декември 2017 година в 19:53 ч. експертите от експлоатационните служби на Ростовската АЕЦ (филиал на „ Концерн Росенергоатом “) сполучливо заредиха в реактора на Четвърти енергоблок първите топлоотделящи сборки. Общо в реакторната зона ще бъдат заредени 163 горивни касети. С тази интервенция се слага началото на физическото пускане на новоизградения енергоблок.

Физическото стартиране на енергоблока предшества дейностите по подготовката на Четвърти енергоблок на Ростовската АЕЦ с реактор вид ВВЕР-1000 за енергийно пускане и начало на разработване на електрическа енергия. В процеса на физическото стартиране се дефинират характерностите на дейната зона, нужни при употребата на реактора. Програмата на стадия е разчетена за 25 дни с въвеждане на реактора на минимално контролируемо равнище на мощ.

На пусковите интервенции участваха губернаторът на Ростовска област Василий Голубьов, ръководителят на електроенергийното поделение на „ Росатом “ – генералният шеф на „ Концерн Росенергоатом “ Андрей Петров и ръководителят на инженеринговото поделение на „ Росатом “ - президентът на Групата компании ASE, която е общоприет архитект и главен реализатор на построяването на енергоблоковете на Ростовската АЕЦ, Валерий Лимаренко.

Според Андрей Петров, опитът при строителството на атомни обекти, осъществен в най-южната съветска АЕЦ, е в действителност неповторим. „ Това е невиждан случай – Ростовската АЕЦ е единствената атомна централа в модерна Русия, която за 7 години е пуснала на една площадка три енергоблока (през 2010 година – Втори енергоблок, през 2015 година – Трети и в този момент - Четвърти). Тя е първата в най-новата история на страната, където е възродено така наречен „ поточно строителство “, осигуряващо както оптимално дейно потребление на материалните и парични запаси, по този начин и усъвършенстване на периодите за строителство, означи Петров.

Валерий Лимаренко съобщи, че своевременното излизане на стадий на физическо пускане на Четвърти енергоблок свидетелства за това, че инженеринговото поделение поредно извършва своите отговорности по въвеждането на нови мощности. „ Може да се каже, че Ростовската площадка за нас е образцова. Тук ние отработваме нашите модерни технологии за ръководство на планове, внедряваме цифрови решения, като получаваме скъп опит, който след това се популяризира на други наши обекти. Това се отразява позитивно на периодите и качеството на строителството. Искам да благодаря на всички сътрудници, участващи в този план “, съобщи Лимаренко.

Четвърти енергоблок е последният издигнат енергоблок на Ростовската АЕЦ и в действителност приключва именитата серия на енергоблокове с реактори вид ВВЕР-1000. Основната характерност на реакторите от този вид, в които са осъществени най-съвременните подходи за обезпечаване на сигурност, учредени на правилото на дълбоката многобариерна отбрана, е висшата степен на надеждност.

След завършването на стадия на физическо стартиране на Четвърти енергоблок стартира решаващият стадии от пусковите интервенции - енергийното пускане и началото на подаването на електрическа енергия към потребителите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР