На 6 август американските адвокати на доскорошния депутат от ДПС

...
На 6 август американските адвокати на доскорошния депутат от ДПС
Коментари Харесай

Пеевски срещу Блинкен и Йелън: санкционираният по Магнитски подаде иск в САЩ

На 6 август американските юристи на досегашния народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски са подали иск за безпричинно, съгласно тях, санкциониране на клиента им за корупция. Те упорстват да получат информация какви данни са събирани против него и по какъв начин, заяви.

Искът, подаден пред съд в столичния окръг Колумбия от адвокатската фирма Morgan, Lewis & Bockius, е против министъра на финансите Джанет Йелън, държавния секретар Антъни Блинкен, ръководените от тях две министерства и още няколко организации. Той е от името на Пеевски и шест негови компании, посочени в решението на Държавния департамент и на Министерството на финансите на Съединени американски щати. С желае не се оспорват действията на глобения и компаниите му всъщност, а характера на административни дейности на двете министерства.

В документа, с който „ Дневник “ се е срещнал, се споделя, че повече от година след глобите Пеевски не е известен на какво съображение са наложени те. Единствените документи са прессъобщенията на двете американски министерства, само че " обстоятелствата и изказванията в тях са нищожни и несъответстващи “. Според бранителите това значи, че двете ведомства нямат нищо действително против него, компаниите му и двете му деца (които също са глобени като близки).

Адвокатите се базират и на решението на българската спецпрокуратура, която в края на юли приключи инспекциите против Пеевски и другия глобен по „ Магнитски “ Илко Желязков (бивш зам.-председател за Бюрото за надзор на специфичните разследващи средства).

„ Твърде общите формулировки на обвиняванията разочароваха българските управляващи, които без значение проверяваха изказванията и заключиха, че няма безусловно никакви доказателства по което и да е от обвиняванията в прессъобщението на Държавния департамент, както и че в България общият темперамент на тези изказвания прави по-нататъшното следствие безплодно “, е записано в желае.

В същността си това е обжалване на административни процедури и би могло да завърши със правосъдна заповед администрацията на Съединени американски щати да даде желаната информация. Съдът обаче може и да отхвърли желае, защото федералната администрация има право да не дава повече информация – класифицирана и некласифицирана, обстоятелства и доказателства, които биха могли да обозначат къде, по какъв начин и кой е събирал или предоставял тези данни.

Разглеждането на желае на Делян Пеевски и неговите компании още не е планувано, т.е. следва решение даже за допустимостта му.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР