На 6 август, 2018 година Газпром Експорт е приложила допълнение

...
На 6 август, 2018 година Газпром Експорт е приложила допълнение
Коментари Харесай

Цената на руския газ може да падне при обективни обстоятелства, заяви Петкова

На 6 август, 2018 година " Газпром Експорт " е приложила допълнение към Договора за доставка на газа - за предоговаряне на цената на газа и опцията за смяна на входната точка за достъп. „ Булгаргаз” утвърди допълнението на 28 септември. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по въпроса с бъдещо предоговаряне за цената на доставка на природен газ от Русия за България.

Съгласно препоръчаното от " Газпром " поради съглашение с Европейска комисия, към този момент на всеки 2 години може " Булгаргаз " да изиска предоговаряне на цената, а не на всеки 4 години, както беше до момента, посочи Петкова. И добави, че цената можела да падне, в случай че са налице " справедливи условия " – всеки клиент би трябвало да потвърди, че купува на по-висока цена от цената на хъбовете по границите на Германия, Франция и Италия. Сега " Булгаргаз " прави разбор, с цел да види какви са тези цени и каква да е формулата – дали да е на база спот пазара, изясни енергийният министър.

Теменужка Петкова разгласи и, че тематиката за „ Южен поток” остава в предишното, а би трябвало да се гледа за бъдещето, поради следващата подигравка от страна на съветския президент Владимир Путин към България. Петкова не се съгласи и, че ще купуваме по-скъпо газ от " Турски поток " поради директните такси. Тя подсети и друго – за " Южен поток " Европейска комисия се " тормози " поради законодателството за публичните поръчки и поради Третия либерализационен пакет т.е. неналичието на достъп за трета страна. Петкова не видя проблем от тази позиция, в случай че в този момент вложители от Китай поемат АЕЦ „ Белене”.

Относно бъдещето на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " енергийният министър показа, че ще трябват 466 млн. лв., с цел да може мощността да работи. И сподели, че обединяване с АЕЦ " Козлодуй " няма да е решение, а прекачване на проблем.

Лятно или зимно часово време

Трябва да бъде изработен един доста сериозен разбор, да се види каква е обстановката и в прилежащите страни – за опазване на Общия пазар, съобщи Петкова по отношение на смяната на часовника. Сега върви онлайн допитване на страницата на Министерския съвет, което ще продължи до 11 октомври, а дефинитивно решение би трябвало да бъде взето до април, 2019 година. Министерството на енергетиката ще провежда поредност от полемики с всички институции, които имат отношение към това, даде обещание Петкова.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР