На 6-7 септември 2022 г. в гр. Прага, Чехия, се

...
На 6-7 септември 2022 г. в гр. Прага, Чехия, се
Коментари Харесай

Колебанията, свързани с имунизиране, и проблемите с излишъка на ваксини срещу COVID-19, бяха сред темите на Неформалното заседание на Съвета на здравните министри на ЕС

На 6-7 септември 2022 година в гр. Прага, Чехия, се организира Неформално съвещание на Съвета на министрите на опазването на здравето. Участие в съвещанието взеха и представители на Световната здравна организация, Европейския център за профилактика и надзор на болесттите и Европейската организация по медикаментите. България беше показана от делегация, отпред със заместник-министъра на опазването на здравето доктор Лидия Чорбанова. Участие в съвещанието взе и изпълнителният шеф на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов.

В дневния ред бяха включени тематики по отношение на съмненията, свързани с имунизиране; отражението на обстановката в Украйна върху здравните системи на страните членки на ЕС; тематики, свързани с развиването на онкологията и използване на Европейския проект за битка с рака. В рамките на полемиката по отношение на Украйна страните членки регистрираха съществуването на голям брой ограничения в демонстрация на взаимност към нуждаещите се от медицински услуги лица. Същевременно редица страни членки приканиха за отчитане на тежестта върху оказващите здравна помощ страни и нуждата от подкрепяне от Европейски Съюз. В подтекста на имунизациите, голям брой министри сигнализираха за увеличаващите се съмнения за имунизиране против COVID-19 в обществото. България беше измежду страните членки, които изрекоха опасения, че дезинформацията за COVID-19 е допустимо да повлияе негативно на настройките на населението към имунизациите против други заразни заболявания. Страната ни акцентира върху ролята на прозрачната информация към обществото, основана на безапелационни научни данни. Беше разисквана опцията за въвеждането на общ имунизационен паспорт, като редица министри показаха сериозна настройка по отношение на потреблението му с цел ограничение на свободното придвижване. Министрите организираха и полемика относно прилагането на Европейския проект за битка с рака.

След привършване на Неформалния съвет се организира съвещание на Борда на HERA (Европейският орган за подготвеност и реакция при изключителни ситуации) . Министрите осведомиха представителите на фармацевтичните компании Moderna и Pfizer/BioNTech за очакваните все по-големи проблеми, свързани с остатъка на ваксини против COVID-19. Беше налице единение в отправените призиви за незабавно намиране на решения за намаляване на количествата идни за доставка ваксини, с цел да се гарантира понижаване на финансовия напън върху националните бюджети и гарантиране на публичния интерес в актуалната сложна социално-икономическа ситуация и възможна енергийна рецесия.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР