На 58 години почина легендарният щангист - шампион и рекордьор

...
На 58 години почина легендарният щангист - шампион и рекордьор
Коментари Харесай

Почина легендарният щангист Антонио Кръстев

На 58 години умря именитият щангист - първенец и рекордьор в международния спорт Антонио Кръстев. Той е умрял в автомобилна злополука в Минесота, шофирайки персоналния си автомобил тази нощ.
Тъжната новина заяви от Съединени американски щати за уеб страницата на Българска федерация по повдигане на тежести wfbulgaria.com неговата някогашна брачна половинка Цвета Лазарова.
Българското консулство в Чикаго също бе известено към среднощ за случая, само че чакаше формалния доклад от Щатската полиция.
Междувременно локалните медии оповестиха за съдбовната злополука, цитирайки щатските патрули на Минесота.
Антонио Кръстев е повторен международен (Сьодертале 1985 и София 1986) и повторен европейски (Карл-Маркс-Щадт 1986 и Реймс 1987) първенец. Три пъти вицешампион на континента и един път втори на планетата. Като младеж е международен и европейски първенец през 1981 година
През 1987 година получава световна популярност с това, че в кат. +110 кг изхвърли най-голямата тежест в историята, като по време на международното състезание в Острава на 13 септември 1987 година закова над главата си 216-килограмова щанга. Това достижение остава неподобрено близо 30 години.
Антонио усъвършенства пет международни върха – 4 в изхвърлянето и един в дуела (467.5 кг от Реймс 1987 г.).
Обявен е за “Най-силният човек на планетата ” съгласно признанието на американското списание “Пауър въжен превоз ”. На олимпиадата в Сеул 1988 идва като безспорен любимец при супертежките щангисти с двете си международни и европейски трофеи, само че отдръпването на българския отбор от игрите не му е разрешава да излезе на подиума.
От 1991 година Кръстев живее и работи в Северна Америка. Дълго време ръководеше клуб по повдигане на тежести в Университета в Торонто, Канада.
Три години по-късно се реалокира в Съединени американски щати, където основа частен тежкоатлетически клуб в Минесота, в това време напоследък работеше и като водач на камион.
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР