На 57 000 първокласници ще тръгнат на училище на 15

...
На 57 000 първокласници ще тръгнат на училище на 15
Коментари Харесай

Над 57 000 първокласници тръгват на училище

На 57 000 първокласници ще тръгнат на учебно заведение на 15 септември. Близо 717 000 са всички възпитаници, които ще се образоват през новата 2022/2023 образователна година.

Общо 46 просветителни институции от 14 области ще открият образователната година в други здания, като най-честата причина за това са продължаващи поправки. Сред тя са 18 учебни заведения от 9 области на страната.

За всички възпитаници и учители са обезпечени условия за осъществяване на естествен образователен развой.

Учебната година ще започва присъствено на всички места. Взети са ограничения за запазване здравето на децата и учениците.

В 10.00 часа президентът Румен Радев ще взе участие в тържественото разкриване на образователната 2022/2023 година в 43-о ОУ „ Христо Смирненски “ в София. Построена при започване на XX век, постройката на учебното заведение тази година навършва 115 години. Президентът ще приветства учениците, учителите и родителите, които ще участват на празничното събитие в двора на образователното заведение. Сред гостите ще бъдат и представители на локалната администрация, просветителни и културни институции, общественици и културни дейци, свързани с 43-о ОУ „ Христо Смирненски “.

По-рано, от 9.45 часа в централното предверие на учебното заведение президентът и шефът Снежина Георгиева ще открият и барелеф на Христо Смирненски. Бюстът на патрона на учебното заведение е инцидентно открит при започване на годината, пренебрегнат до кофи за боклук, само че след това е възобновен със средства, събрани от учебната общественост, и с поддръжката на Къща музей „ Христо Смирненски “.

Министър-председателят Гълъб Донев ще открие в 9,30 ч на следващия ден, 15 септември, новата образователна година в столичното 60 ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий “, чийто ученик е бил. Премиерът ще насочи одобрение към учениците, учителите и родителите в границите на тържеството, след което ще влезе в класните стаи с първокласниците, с цел да им пожелае персонално на добър час и триумф.

Министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов ще участва на откриването на образователната година в 18 СУ „ Уилям Гладстон “ в София (10:00 ч.), а в 13,30 часа ще посети ПГЖПТ „ Христо Смирненски “ в Карлово.

Зам.-министър Мария Гайдарова ще открие в 9,30 ч.. STEM център и новата образователна година в езиковата гимназия “Иван Вазов ” в Пловдив. Тя ще бъде и на старта на академичната образователна година в Медицинския университет в града (11 часа).

Зам.-министър Надя Младенова ще е на тържеството в ОУ „ Св. св. Кирил и Методий “ в село Априлово, община Горна Малина, от 10,30 ч.

Зам.-министър проф. Албена Чавдарова ще открие образователната година в ЕГ „ Васил Карагьозов “ в Ямбол в 9,00 часа.

Всички първолаци, съпроводени от по-възрастни родственици или учители, ще се позволяват гратис на представленията в " Делфинариум Варна " за първия образователен ден на 15 септември 2022 година За задачата е проведена акция " С нас в първи клас ".

Делфинариумът е обичано място на всички деца от Варна и региона. Те ще могат да се срещнат с обичаните си делфини Доли, Йоана, Бимбо, Кимбо и Флипър. Правят се по три представления дневно в 10.30 ч., 12 ч. и в 15.30 ч. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР