На 53-годишна възраст почина един от най-популярните сръбски футболисти и

...
На 53-годишна възраст почина един от най-популярните сръбски футболисти и
Коментари Харесай

Синиша Михайлович загуби битката с левкимията

На 53-годишна възраст умря един от най-популярните сръбски футболисти и треньори Синиша Михайлович, оповестиха медиите в Сърбия и Италия. Той си е отишъл от този свят през днешния ден в клиника в Рим след дълга битка с левкимията. Само преди дни лекарите в болничното заведение обявиха, че му остават не повече от 10 дни живот, само че прогнозата им се оказа прекомерно оптимистична.

Михайлович стартира кариерата си като полузащитник, само че по-късно играе главно в отбраната. Смятан за един от най-хубавите реализатори на свободни удари в сръбския футбол. Общо професионалната му кариера е изпълнена с 426 мача на клубно равнище, в които вкарва 66 гола. За националния тим на Югославия има 63 мача и 10 гола.

Той е доста значима част от тима на Цървена звезда, който сензационно завоюва Купата на Европейските първенци (КЕШ) през 1991 година на финала в Бари, когато побеждават френския Олимпик Марсилия. Същата година отборът подвига и Междуконтиненталната купа след изрично 3:0 на финала против чилийския Коло Коло.

Година по-късно по съвет на ментора си и старши треньор на Цървена звезда Люпко Петрович 23-годишният тогава състезател минава в Рома. Кариерата му продължава в Сампдория, Лацио и Интер Милано, където окача обувките на пирона през 2006 година. Като национал на Югославия играе на Световното състезание през 1998 година и на Европейското две години по-късно.

Става първенец на Италия с Лацио и с Интер Милано, както и в родината си Войводина Нови Сад и Цървена звезда Белград на три пъти. Включван е в идеалния тим на Европа на два пъти, а също по този начин става европейски вицешампион за младежи до 21 години през 1990 година.

Веднага след края на кариерата си стартира треньорска работа и в последните 16 години е извънредно издирван от италианските тимове, като води Фиорентина, Болоня на два пъти и до последно, Сампдория, Милан, Торино, португалския Спортинг Лисабон и националния тим на Сърбия.

Той е женен за някогашната италианска телевизионна водеща Ариана Рапачони и двамата имат пет деца. Михайлович разгласи страшната диагноза, че се бори с левкимията през юли 2019 година, като прекара три курса на химиотерапия.




Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР