На 5 юни (понеделник) десетки миряни ще се съберат в

...
На 5 юни (понеделник) десетки миряни ще се съберат в
Коментари Харесай

Храмов празник в Дедово

На 5 юни (понеделник) десетки миряни ще се съберат в параклис „ Свети Дух ” в родопското село Дедово/Дедево, с цел да отбележат своя храмов празник. Те ще си напомнят Плодовете на Духа, които съгласно деятел Павел са „ обич, наслада, мир, дълготърпение, доброта, благосклонност, състрадание, честност, благост, себеобуздание “.

Отец Димитър ще отслужи света литургия с водосвет – в 9 часа. В 12 часа, пред аязмото „ Свети Дух “, свещеникът ще освети курбана за нравственост и здраве.

За Дедово огромният християнски празник Свети Дух, прочут тук като Духовден, е по-специален. Почитта към  Светия животворящ Дух се свързва и с преданието за възникването на селото. Според него преди повече от 5 века покрай планинския бързей „ Свети Дух “ и към остарял кичест бук се заселил многочисленият жанр на един пастир, именуван Дядото. На това място се зародило Дядовото село, развило се до днешно Дедово, известно в този край с името Дедево.

Точно тук дедевчани доста желали да бъде и църквата им. Но тя била издигната на най-високото в селото и осветена през 1838-а, с патрон „ Свети Атанасий “. Вероятно, най-малко 40 години по-късно, локалните сбъднали отколешната си фантазия. Те съградили непретенциозен параклис с аязмо – край живителния бързей и под сянката на остарелия бук. Нарекли го „ Свети Дух “.

През 1922 година параклисът бил нает и освежен от незнаен на локалните бачковлия. Това излиза наяве от вграден в източната външна стена на „ Свети Дух “ каменен знак.

И до през днешния ден параклисът се радва на грижите на богомолци от разнообразни генерации, свързани с Дедово/Дедево.

Преди 2 години – до аязмото и под Стария бук, многовековния Дядо – знак на селото, с дарения и непринуден труд е изработен дървен подслон. За да се събират тук дедевчани, посетители и туристи за отдих и с цел да означават празници като Духовден.

На тазгодишния Свети Дух, откакто в 12 часа Отец Димитър освети курбана за здраве, ще има и общоселско забавление с родопска каба гайда и музика с диджей. То ще бъде под актуализирания подслон с надпис „ СТАРИѢ БУКЪ “. По концепция, с персонални средства и труд, със забележителен мурафет и голямото предпочитание на семейство Васка и Иван Димитрови заслонът бе обзаведен със собственоръчно направени постоянни дървени маси и пейки, етажерки и шкафове. Инициативата бе обилно подкрепена и от други дедевчани: Лора, Роси, Дидка, Илка и още поискали анонимност помагачи. Благодарение на тях го има СТАРИѢ БУКЪ – прелестно обновеното отворено пространство за споделени делници и празници в Дедово/Дедево.

Духовден се провежда от Църковното настоятелство с поддръжката на кметското наместничество и донори.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР