На 5 януари в небето на Пловдив отново се разстели

...
На 5 януари в небето на Пловдив отново се разстели
Коментари Харесай

Ред инстируции тръгнаха срещу пироманския произвол в Пловдив - докъде ще стигнат?

На 5 януари в небето на Пловдив още веднъж се разстели гъст черен пушек – отровен и миризлив.  А хиляди жители бяха станаха пасивни жертви след следващия произвол в ромските махали, където бяха запалени боклуци и гуми.
Прочетете още
В деня на пожара три коли от огнеборци се отзоваха на терен, с цел да погасят огъня. С тях  пристигнали и екипи на Общинска полиция. Както можете да се досетите – причинителите не са били открити на място. На място са били еколози и чиновници на „ Чистота “, които са почистят периметъра. За следващ път.

На терен пристигнали и чиновници на Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив. „ Към 16:45ч. беше получен сигнал за гъст черен дим, приближаващ от Шекер махала. Експерти започнаха незабавна инспекция и бяха на място в 17:15 часа. Те откриха, че в региона на Окръжна болница на повърхност от към 100 кв. метра се прави нерегламентирано изгаряне на боклуци от хетерогенен генезис “, показаха от пресцентъра на екоинспекцията.

Регионална инспекция за опазване на околната среда са сезирали Районна прокуратура – Пловдив, от кое място се чака да образуват произвеждане против незнаен причинител.

Медията ни научи още, че като следваща мярка следва общинска полиция, общинска защита и екипи на 3РУ да основат нов график за обхождане на региона. Съвместно те са поели уговорката да патрулират засилено към сметища в Шекер махала, към моста на Ален мак и останалите местоположения в „ Северен “, които са нелегално заселени от ромски гета. Това удостовери зам.-кметът по сигурността Йордан Ставрев.

Като част от ограниченията, приложени за справяне с честите пожари на противозаконното бунище до КАТ-Пловдив, бе отдаването на терена чартърен. Неговата занемареност може и скоро да завърши.

 „ От тези палежи не се диша в региона. Недопустимо е. Това е частна земя на градски превоз, която сега се стопанисва от синдик. Ние няма по какъв начин да изведем самонастанилите се роми. Пращаме сигнали до полицията, обществените бяха ходили даже. Каквито пълномощия имаме, сме го приложили. Всички подвигат ръце “, съобщи Стоян Алексиев.

Проведеният търг за поземления парцел на ул. „ Напредък “ е бил извоюван от частна компания, съобщи Стоян Алексиев пред TrafficNews . Тя ще има опция да построи върху трите декара повърхност автосалон или паркинг. В случай, че частникът е удовлетворен от препоръчаните условия и подпише контракт с районната администрация, той ще вземе терена за повече от 5 години.

На уеб страницата на регион „ Северен “ към момента няма подробни данни за това коя е компанията, спечелила наддаването. Припомняме, че търгът се организира на през ноември предходната година, като началната му цена стартира от 1686 лв.. Това е втора процедура, в която се направи опит мястото да бъде облагородено. Преди година от регион „ Северен ” бяха провели търг, като софийска компания взе терена против 2500 лв., с цел да направи автосалон. В следствие се оказа, че парцелът е бил разграничен на части и от 7,6 дка, мястото за паркинг/автосалон е останало 2,8 дка, а другите са за улична регулация.

Оказва се за следващ път редица институции се задействат в опит да се оправят с произвола на недобросъвестни жители. На въпрос могат ли да се чакат позитивни крайни резултати обаче е мъчно да се отговори. До тези подозрения се стига след години на опити от страна на локалната власт и органите на реда да се оправят с произвола на неколцина ромски гета. Последните пък не престават да си опитват с тях, евентуално тъй като живеят с чувството за безотговорност.

Но преди да даваме оценка за това ще има ли резултат от инспекциите – да дадем късмет на институциите. Ще влязат ли в пълномощията си – нещо, за което жителите от години сигнализират, следва да разберем.

Очаквайте детайлности!
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР