На 5 януари през 1972 г. по нареждане на президента

...
На 5 януари през 1972 г. по нареждане на президента
Коментари Харесай

135 полета белязаха проекта на американската космическа совалка

На 5 януари през 1972 година по разпореждане на президента на Съединени американски щати Ричард Никсън (1969-1974 г.) НАСА стартира да създава план по основаване на к осмическата совалка (Space Shuttle, " Спейс Шатъл " ) - американски галактически транспортен съд за многократна приложимост. Първия старт на совалката е на 12 април 1981 година, а последния - на 8 юли 2011 година. За този интервал са осъществени общо 135 галактически полета.

Космическите совалки транспортират космонавти на борда си, както и товари, като изкуствени спътници и елементи за галактическите станции в ниската околоземна обрита, в горната част на атмосферата или термосферата. Обикновено екипажът се състои от 5 до 7 члена. Максималния товар, който може да бъде носен от совалката е с тегло 22 700 кг. Космическата совалка е първият галактически транспортен съд за неведнъж потребление.

Първите галактически кораби за неведнъж потребление стартират да се създават на 5 януари 1972 година, когато президентът Ричард Никсън, утвърждава програмата "Космическата совалка " на Националното ръководство по въздухоплаване и проучване на галактическото пространство , НАСА (National Aeronautics and Space Administration, NASA). Американската държавна организация, виновна за националната стратегия за галактически проучвания, е основана през 1958 година. Силна поддръжка на програмата "Космическа совалка " дава Роналд Рейгън (1981-1989 г.), защото совалките са основно звено от програмата му "Звездни войни ".

Космическата совалка " Ентърпрайз " (enterprise - начинание/предприемчивост) е първата издигната по програмата "Спейс Шатъл " на НАСА през 1976 година. Тя е без мотори и топлинен щит и служи единствено за проби в атмосферата - не може да прави интервенции в космоса. Първоначално са издигнати четири изцяло функциониращи совалки: "Колумбия ", "Чалънджър ", "Дискавъри " и "Атлантис ". Две от тях са изгубени при произшествия - "Чалънджър " през 1986 година и "Колумбия " през 2003 година с общо 14 жертви. "Индевър " е петата совалка, конструирането на която е утвърдено през 1987 година за да размени "Чалънджър ", която е унищожена при случая година по-рано. Совалката е кръстена на английския транспортен съд "Индевър ", с който капитан Джеймс Кук прави първата си околосветска експедиция през 1768-1771 година.

НАСА се концентрира изцяло върху "Спейс Шатъл " в края на 70-те и началото на 80-те на предишния век. Совалките са планувани да бъдат изстрелвани постоянно и да бъдат галактически кораби за неведнъж прилагане. До 1985 година са издигнати четири галактически совалки. Първото си политане "Колумбия " прави на 12 април 1981 година.

Совалките не са толкоз съвършени, защото полетите са доста по-скъпи от плануваното и изключително след случая с Чалънджър, показващ какъв брой са рискови галактическите полети, обществото губи интерес и галактическите полети стават все по-обикновени. Започва работа по галактическа станция Фрийдъм, с цел да се поддържа фокусът върху пилотираните галактически стратегии. Но вътре в НАСА има спор за това, че тези стратегии са доста по-скъпи от по-подходящите непилотирани задачи, като сондите "Вояджър ", да вземем за пример. Инцидентът с "Чалънджър " бележи слабия интервал на НАСА в галактическите проучвания.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР