На 5 януари отбелязваме Попова Коледа или Зимен Кръстовден, наричан

...
На 5 януари отбелязваме Попова Коледа или Зимен Кръстовден, наричан
Коментари Харесай

Празнуваме Зимния Кръстовден

На 5 януари означаваме Попова Коледа или Зимен Кръстовден, именуван още Кръстци, Водокръщи.
Този празник затваря цикъла на " мръсните дни ", започващи от 25 декември. " Мръсни " или " некръстни " се назовават съгласно християнството тези дни, в които новороденият Иисус към момента не е получил Светото Кръщение.
Смисълът на празничния обред е посредством силата на Кръста да се почисти земята от бродещите в некръстеното време същества на отвъдното, на неподредения свят, да се приготви за огромното кръщение, което следва. Сутринта в църквата се отслужва работа, водата се кръщава и освещава. На сутринта попът пуска кръст в осветена вода, като по този метод я кръщава и обикаля всички къщи, с цел да ги поръси с натопена в нея китка босилек. С този акт се има вяра, че се пропъжда неприятното и заболяванията от вкъщи, а като признателност стопаните поставят по паричка в менчето на свещеника.
Като ръси по къщите, попът оставя и по малко бяла и алена вълна, с която се вършат мартенички на 1 март. Народът има вяра, че в случай че на Кръстовден замръзне китката босилек, с която попът ръси, годината ще е плодородна.
На идващия ден - 6 януари, Богоявление или Йордановден, кръстът от менчето се хвърля в река или водоем. Вярва се още, че на Зимен Кръстовден птиците и животните проговарят с човешки глас, а всички реки и потоци стопират да текат за момент, с цел да се прочистят. Ако пък вечерта на 5 януари звездите са ярки, ще се народят хубави агънца през годината. Обредната софра на Кръстовден е постна.
Имен ден честват Кръстьо и Кръстана.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР